Sertarelul cu copii
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Sertarelul cu copii

In viata de zi cu zi, alaturi de noi discutand despre copii si alte subiecte
 
AcasaAcasa  PortalPortal  Ultimele imaginiUltimele imagini  CăutareCăutare  ÎnregistrareÎnregistrare  ConectareConectare  

,,Un copil poate oricand sa-l invete pe un adult trei lucruri: cum sa fie multumit fara motiv, cum sa nu stea locului niciodata si cum sa ceara cu insistenta ceea ce-si doreste''. Paulo Coelho


 


 

 Sfaturi privind meniul bebelusului

In jos 
2 participanți
AutorMesaj
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Sfaturi privind meniul bebelusului Empty
MesajSubiect: Sfaturi privind meniul bebelusului   Sfaturi privind meniul bebelusului EmptyVin Iul 23, 2010 6:09 am

Nevoile calorice variaza de la un copil la altul, nu exista regimuri standardizate. Sfaturile pe care pediatrii le dau mamelor sunt adaptate fiecarui copil in parte. Cea mai buna dovada ca ratia alimentara este modelata pe nevoile reale ale copilului consta in cresterea regulata in inaltime si greutate. In primul an, copilul ia in greutate si in inaltime la fel de mult ca de la unu la patru ani. Astfel, bebelusul va lua in greutate aproximativ trei kilograme in primul an de viata.
Felul in care-ti hranesti puiul in primul an de viata are o importanta covarsitoare asupra dezvoltarii lui ulterioare. Asadar, ai grija ce-i dai sa manance ca sa ai un copil sanatos!
Alimentatia bebelusului

Cu siguranta stii ceea ce urmeaza sa-ti spunem, am avut grija sa-ti repetam de multe ori... Nu exista lapte care sa-l egaleze pe cel matern! De aceea, este ideal sa-ti alaptezi pruncul pana la varsta de sase luni. Dar daca ai un serviciu care te impiedica sa faci acest lucru? Sau pur si simplu nu ai suficient lapte? De la varsta de patru luni poti incepe sa-i diversifici micutului alimentatia.

Din pacate, diversificarea la aceasta varsta poate spori riscurile de alergie alimentara, dar ce poti face? Daca renunti la alaptare inainte de sase luni, va trebui sa-i dai bebelusului lapte umanizat, cu biberonul.

Ai mare grija la felul in care sterilizezi biberoanele pentru a nu aparea riscul deranjarii la stomac a bebelusului. Daca la o masa nu consuma continutul biberonului, arunca laptele.

Laptele umanizat
Ai gustat vreodata asa ceva? Este mai dulce decat laptele de vaca si este destul de apropiat la gust de cel matern. Cele mai multe tipuri de lapte umanizat se obtin punand diferite ingrediente in laptele de vaca. Se adauga uleiuri vegetale pentru a inlocui grasimea din untul de vaca. Uneori, se adauga un supliment de fier, lucru specificat pe cutie.

Unele tipuri de lapte se obtin din soia. Daca bebelusul vomita dupa ce a supt din biberon, are diaree, crampe sau excesiv de multe gaze, are o respiratie suierata, ii apare o eruptie sau este, in general, iritabil, cheama de urgenta medicul pediatru. Bebelusul se poate deshidrata rapid.

Forma cea mai comuna sub care gasesti laptele umanizat este de pulbere sau in cutii de tabla.

Nu pune prea mult lapte praf, amestecul va fi foarte concentrat si bebelusul va lua prea mult in greutate.

Hrana solida
Inainte, bebelusii erau hraniti cu piureuri de la o varsta foarte frageda. Acum stim ca sistemul digestiv al unui bebelus foarte mic nu este pregatit pentru alimente solide. Intestinele si rinichii pot prelucra doar laptele de mama sau pe cel umanizat. Alergiile, indigestia si diareea apar mai rar daca nu-i dai alimente solide bebelusului pana ce nu implineste cel putin patru luni.

La patru luni, cei mai multi bebelusi pot sta cu usurinta pe scaun, iar la cinci luni, ei pot inghiti cu usurinta mancarea dintr-o lingurita; la sase luni pot deja mesteca.

Cum ii dai altceva?
Biberonul cu supa, introdus la sfarsitul lunii a patra, aduce un aport de vitamine, saruri minerale si celuloza, de care puiul tau are nevoie.

In plus, permite cresterea cantitatii de hrana data bebelusului, fara exces de zahar sau faina, deci fara sa ridice prea mult ratia sa calorica.

Supa regleaza tranzitul intestinal si actioneaza asupra usoarelor tulburari digestive. Cum il convingi sa pape supa? Cel mai bine ar fi sa folosesti, pentru inceput, doar supa de legume fierte. Umple biberonul cu cantitatea obisnuita, inlocuind apa cu supa de legume. Adauga numarul de masuri de lapte obisnuit si da-i bebelusului.

Timp de cateva zile nu pune legume rase in biberon.

Astfel se va obisnui cu noul gust, abia apoi cu noua consistenta. Cand vei adauga piureul de legume in biberon, ai grija sa pui, la inceput, una sau doua masuri de lapte praf obisnuit. Micutul se va bucura sa-i regaseasca gustul.


Bebelusul refuza biberonul cu supa
Ce faci in aceasta situatie? Revii la lapte! Abia peste o saptamana incearca o noua tentativa. Daca refuza introducerea legumelor amestecate in biberon, verifica daca: ai pus doar una - doua lingurite de legume; n-ai adaugat legume cu gust prea puternic (praz, ceapa); ai marit suficient orificiul tetinei biberonului pentru ca supa sa curga fara prea mult efort din partea bebelusului. Daca nu ai timp sa gatesti pentru puiul tau, si produsele pentru bebelusi din comert sunt bune, pentru ca acestea sunt supuse unor controale de calitate foarte stricte. Aceste preparate iti pot fi de folos in zilele in care n-ai timp sa fierbi legumele pentru bebelus. In curand, vei putea folosi pentru supele de legume piureurile de legume congelate.

Supa de legume
Foloseste legume foarte proaspete din piata. Curata-le si taie-le bucati mici. Fierbe-le fara sare, apoi paseaza-le. Incepe cu legumele clasice: cartofi, morcovi, praz (acesta din urma in cantitate mica, deoarece copiilor nu le place prea mult gustul). Cand bebelusul se va obisnui cu gustul (intr-o luna, doua) vei putea sa adaugi: fasole verde, salata, patrunjel, rosii, dovlecei, sfecla, spanac.

Meniu pentru luna a patra
Dimineata: un biberon cu lapte; una sau doua lingurite de pulbere de cereale.
Pranz: 120 g piure de legume diluat cu lapte. La alegere: morcovi, cartofi, mazare, fasole, dovlecel, spanac; 30 g peste tocat. La desert: compot de fructe, branza topita sau iaurt.
Gustare: un biberon cu lapte.
Cina: un biberon cu lapte (in care adaugi 180g pulbere de cereale). Alternat cu un biberon cu lapte cu supa de legume.

Ce papam la sase luni?
Dimineata: un biberon de lapte in care pui 2 - 3 linguri de pulbere de cereale.
Pranz: piure de legume cu branza rasa (1/2 cartof + o lingura de fasole verde, totul maruntit); 30 g peste tocat/carne slaba sau galbenus de ou fiert.
Gustare: compot de fructe cu un biscuit; un biberon cu lapte.
Cina: supa-crema de legume amestecata cu lapte, branza sau compot de fructe.

Meniu pentru opt luni
Dimineata: un biberon cu lapte (lapte praf adaptat varstei) + pulbere (exista numeroase varietati in comert) sau biscuiti.
Pranz: piure de legume cu putin unt; 30 g carne, peste sau jambon tocate. Ou fiert moale si cruditati. Desert.
Gustare: lapte cu biscuiti sau fructe cu biscuiti.
Cina: supa de legume + compot sau fruct proaspat zdrobit. Sau piure de legume si lactate.

La zece luni
Bebelusul nu va mai manca alimente macinate si amestecate cu supe de legume. Incepe sa aprecieze piureurile facute dintr-o singura leguma: spanac, fasole verde, conopida, mazare, morcov.

Ii place, de asemenea, sa-i pui peste piure putina branza rasa si sa adaugi putin unt. Cantitatea de carne (slaba de pui sau peste) creste pana la 30 g pe zi.

Regim antidiareic
Diareea este o afectiune frecventa la bebelusi. Iata ce masuri trebuie sa iei daca copilul are scaune foarte lichide: suprima imediat laptele, lactatele, fructele si legumele crude din alimentatie. Inlocuieste-le cu supa de morcovi, faina de orez sau apa in care a fiert orezul, o banana coapta si pisata sau compot de mere si gutui (exista borcanele de vanzare in comert). Reintroducerea laptelui se va face progresiv.

Text: Delia Ioana Robescu




Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
galliciana
membru avansat
membru avansat
galliciana


Mesaje : 1489
Data de inscriere : 12/04/2010
Localizare : france

Sfaturi privind meniul bebelusului Empty
MesajSubiect: Re: Sfaturi privind meniul bebelusului   Sfaturi privind meniul bebelusului EmptyVin Iul 23, 2010 6:38 am

Meniu sănătos pentru bebeluşul dumneavoastră
Sanatate - Click News



Prepararea în casă a hranei pentru bebeluşi este un proces cât se poate de uşor, iar avantajul cel mai mare este acela că ştiţi exact ce ingrediente folosiţi. Puteţi fi sigur că micuţul dumneavoastră nu intră în contact cu zaharuri sau conservanţi, substanţe dăunătoare pentru sănătatea lui.

Odată cu creşterea şi dezvoltarea bebeluşilor, alimentaţia acestora trebuie diversificată din ce în ce mai mult. Organismul lor începe să aibă nevoie şi de altceva, în afară de laptele matern sau laptele praf vitaminizat prescris de medicii pediatri. În general, primele alimente introduse în dieta micuţilor, în afară de lapte, sunt cerealele speciale pentru bebeluşi. Numai că, în afară de acestea, în alimentaţia micuţilor ar trebui să fie incluse, încet-încet, şi legume de diverse sortimente, dar şi carne, şi fructe.
Dintre acestea, dovlecelul, cartoful dulce şi morcovul sunt primele care pot fi introduse în dieta bebeluşilor, ele având un aport de vitamine şi minerale semnificativ şi fiind, totodată, bine tolerate de sistemul digestiv al celor mici. Alegeţi să preparaţi mâncarea bebeluşului din legume crescute organic (dacă sunt din propria grădină este şi mai bine). Spălaţi-le foarte bine, curăţaţi-le de coajă dacă este nevoie, apoi tocaţi-le în bucăţele de aceeaşi dimensiune. Fierbeţi legumele la abur până când acestea se înmoaie (cam zece minute), apoi pasaţi-le, fie cu ajutorul unui mixer electric, fie într-un blender, până când capătă consistenţa dorită. Dacă vreţi ca pasta să fie mai moale, puteţi „lungi” compoziţia cu apa în care au fiert legumele. În plus, în acest fel, o parte dintre substanţele nutritive care s-au pierdut prin fierbere ajung din nou în preparat. Altă variantă de subţiere a pastei ar fi ca, în loc de supa de legume, să folosiţi lapte (matern sau lapte praf).

Hrana pentru bebeluşi, la congelator

Utilizând acest procedeu, puteţi prepara mai multă hrană pentru bebeluşi decât este nevoie într-un anumit moment, pentru că, după ce legumele sunt pasate sau făcute piure, pasta respectivă poate fi păstrată fără nici o problemă în congelator, chiar în tăviţa în care de obicei puneţi apă pentru a obţine cuburi de gheaţă. Pur şi simplu umpleţi spaţiile din tăviţă cu pasta preparată, apoi puneţi totul în pungi pentru congelator. Aduceţi-vă aminte să notaţi pe fiecare pungă (sau să puneţi o etichetă) data preparării, pentru a şti exact când şi cât timp le puteţi folosi.

Pentru micuţii pretenţioşi

Din cauză că bebeluşii se obişnuiesc destul de greu cu noile arome şi texturi ale mâncării, în special dacă sunt mai pretenţioşi, este posibil să fie nevoie să întrerupeţi alimentaţia cu legume, după ce i-aţi servit micuţului o astfel de masă. Astfel, dacă vedeţi că după ce a mâncat prima dată legume, bebeluşul este îndărătnic şi nu le mai vrea, lăsaţi să treacă un timp şi abia apoi încercaţi din nou. Există şi bebeluşi mai „aventuroşi”, care mănâncă tot ce primesc, în schimb, alţii sunt mai mofturoşi şi e posibil să fie nevoie să încercaţi de zece ori până când vor accepta respectivul fel de mâncare.

Diversificarea meniului

După ce bebeluşul s-a obişnuit cu legumele „de început” (dovlecel, cartof dulce sau morcov), puteţi extinde meniul. Adăugaţi broccoli şi fasole verde, pe care va trebui să le preparaţi după procedeul descris mai sus. Indiferent cât de multe legume reuşiţi să introduceţi în dieta micuţului, cel mai important este să îi daţi să mănânce mai rar legume cu valori nutritive mici, ca, de exemplu, cartofi.
La fel de important este să ţineţi o evidenţă a alimentelor pe care le-aţi introdus în dietă, asigurându-vă că lăsaţi să treacă patru zile, cel puţin, înainte de a diversifica din nou meniul. Astfel, veţi putea monitoriza starea copilului şi vă veţi putea da seama de eventualele alergii pe care le-ar putea suferi. Dacă introduceţi mai multe legume deodată, nu o să ştiţi care dintre ele a declanşat o alergie şi va trebui să o luaţi de la capăt.
Dacă bebeluşul a acceptat toate alimentele pe care i le-aţi dat separat, puteţi începe să combinaţi ingredientele. Sau puteţi prepara, cu ajutorul blenderului, supe, tocăniţe sau paste de diverse consistenţe, în funcţie de preferinţele pe care le arată cel mic. După ce primele legume au fost integrate, teoretic ,bebeluşul poate consuma hrană de aceeaşi consistenţă cu cea pe care o consumă adulţii, condiţia fiind să nu fie prea sărată, prea condimentată sau iute.

Carnea şi fructele

Carnea poate fi şi ea introdusă în meniul bebeluşului, pasată la consistenţa dorită. Condiţia ar fi să nu fie grasă. Carnea se pasează mai greu, însă nu este imposibil. Ca şi în cazul piureului de legume, atunci când pasaţi carnea „subţiaţi” pasta cu apă ori lapte sau, ca să vă fie mai uşor, patru zile pasaţi-o împreună cu legumele fierte din supă.
Fructele mai tari, ca, de exemplu, merele sau perele, trebuie fierte puţin în apă, până când se înmoaie, apoi se prepară la fel ca şi legumele. Fructele moi, cum ar fi bananele şi avocado, se pasează pur şi simplu şi se servesc bebeluşului ca atare, fără să mai fie nevoie să fie procesate în vreun fel. Specialiştii în nutriţie pediatrică recomandă ca fructele să fie introduse de-abia după ce micuţul s-a obişnuit cu legumele, pentru că altfel copiii vor tânji numai după fructele dulci şi vor strâmba din nas la legume.
Sus In jos
http://www.spatiulmeu.com/view_profile.php?key=b8lndpa61anhjw6gi
galliciana
membru avansat
membru avansat
galliciana


Mesaje : 1489
Data de inscriere : 12/04/2010
Localizare : france

Sfaturi privind meniul bebelusului Empty
MesajSubiect: Re: Sfaturi privind meniul bebelusului   Sfaturi privind meniul bebelusului EmptyVin Iul 23, 2010 6:40 am

Reguli de baza in diversificarea alimentatiei la bebelus


1. Orice nou aliment se introduce in meniul sugarului numai daca acesta este sanatos.

2. Introducerea noilor alimente se face progresiv, in cantitati mici.

3. Urmatorul aliment nou se introduce in meniu la distanta de o saptamana fata de precedentul.

4. La primele semne de intoleranta (varsaturi, diaree) se suprima alimentatia nou introdusa si se reia dupa cateva zile, odata cu normalizarea tranzitului intestinal.

5. Indulcirea se face dupa schema o lingurita de zahar la 100 ml lichid.

6. Se va tine cont de preferintele bebelusului in alegerea hranei. Studiile au demonstrat ca bebelusul alege instinctiv alimentele de care organismul sau are in mod deosebit nevoie. De exemplu, un bebelus care suferea de anemie feripriva isi manifesta preferinta pentru ficat, carne, si galbenus de ou- alimente care contin fier. (Evident, preferinta pentru aceste alimente nu presupune neaparat existenta unei boli ascunse.)

7. Este contraindicat sa fortam un bebelus sa inghita anumite alimente, atunci cand el le refuza- aceasta ar putea duce la aparitia unor blocaje psihologice si a unor boli grave precum anorexia infantila.

Articol de: Alexandra Toma

Sus In jos
http://www.spatiulmeu.com/view_profile.php?key=b8lndpa61anhjw6gi
Continut sponsorizat





Sfaturi privind meniul bebelusului Empty
MesajSubiect: Re: Sfaturi privind meniul bebelusului   Sfaturi privind meniul bebelusului Empty

Sus In jos
 
Sfaturi privind meniul bebelusului
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Gravidutele noastre
» Sfaturi de vara
» Sfaturi practice in bucatarie
» Sfaturi pentru viitoarea mamica

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Sertarelul cu copii :: Copiii-bucuria suprema in fiecare zi :: Meniuri pt bebelusii si copiii nostri-
Mergi direct la: