Sertarelul cu copii
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Sertarelul cu copii

In viata de zi cu zi, alaturi de noi discutand despre copii si alte subiecte
 
AcasaAcasa  PortalPortal  Ultimele imaginiUltimele imagini  CăutareCăutare  ÎnregistrareÎnregistrare  ConectareConectare  

,,Un copil poate oricand sa-l invete pe un adult trei lucruri: cum sa fie multumit fara motiv, cum sa nu stea locului niciodata si cum sa ceara cu insistenta ceea ce-si doreste''. Paulo Coelho


 


 

 Calendarul sarcinii

In jos 
2 participanți
Mergi la pagina : Înapoi  1, 2
AutorMesaj
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Calendarul sarcinii - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii - Pagina 2 EmptyDum Oct 17, 2010 4:29 pm

Rezumarea primului mesaj :

Saptamana a 1-a de sarcina
Varstele de sarcina: menstruala si fetala

Sarcina dureaza intre 37-43 de saptamani, insa majoritatea copiilor se nasc intre saptamanile 39-41 de sarcina.

Desi fecundarea (conceptia propriu-zisa a viitorului copil), se petrece la doua saptamani dupa mentruatie, medicul considera femeia insarcinata din prima zi a ultimei menstruatii.

Se diferentiaza deci doua "varste de sarcina":

•varsta menstruala: care incepe din prima zi a ultimei menstruatii
•varsta fetala: care incepe cu doua saptamani mai tarziu, din momentul conceptiei
Astfel, daca viitoarea mamica este insarcinata in saptamana a 14-a, varsta fatului va fi de 12 saptamani.

Ce se petrece in organismul viitoarei mamici?

Asadar, prima saptamana a viitoarei sarcini se considera din momentul primei zile a menstruatiei.

In aceasta perioada hipotalamusul si hipofiza secreta hormoni speciali, care pregatesc unul dintre miile de ovule pentru fecundare, iar membrana mucoasa a uterului pentru primirea embrionului.


Dezvoltarea copilului
In prima saptamana nu se poate vorbi despre dezvoltarea copilului intrucat in aceasta perioada femeia nu este cu adevarat insarcinata.
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com

AutorMesaj
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Calendarul sarcinii - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii - Pagina 2 EmptyDum Oct 17, 2010 5:41 pm

Saptamana 26

Uterul este acum cu 5 cm deasupra buricului si pana acum e posibil sa va fi ingrasat cu 8-11 kg. In continuare ar trebui sa manancati corect, sa va relaxati si sa va pregatiti pentru nasterea copilului. Un supliment de 300 de calorii zilnic este absolut necesar.
Gravida are unele mici contractii numite Braxton-Hicks. Sunt contractii nedureroase, nesistematizate, de intensitate scazuta, nereprezentand un semnal de alarma. Gravida nu are motive sa se sperie, deoarece aceste contractii sunt o adaptare a uterului la cresterea in volum.Daca ele devin dureroase si ritmice(mai mult de 4 contractii pe ora), trebuie consultat medicul.
Mama acuza o scurgere din sani, galbuie, vascoasa, denumita colostru, in schimb altele nu produc colostru decat dupa nastere. Aceasta este bogata in anticorpi care-l vor ajuta pe bebelusul dvs sa fie ferit de boli, si este prima mancare pe care o va consuma acesta (daca veti alapta). De obicei producerea lui are loc la 3-4 zile dupa nastere.
Gleznele si fata se umfla din cauza retentiei de lichide. Pot aparea dureri si intepaturi ale incheieturilor de la maini si intepenirea lor.Acestea se datoreaza presiunii tesuturilor umflate ale mamei asupra terminatiilor nervoase care trec prin incheietura mainilor.Se recomanda suplimente cu vitamina B6.
Gravida simte unele arsuri (pirozis) din cauza refluxului gastro-esofagian. Aceste simptome pot fi atenuate prin antiacide, mese in cantitati mici. Dintre antiacide vor fi evitate cele care contin sodiu.
Coloana vertebrala raspunde acum la solicitarea sarcinii printr-o hiperlordoza (accentuarea curburii lombare), insotita de dureri.
Incep sa apara probleme cu somnul datorita faptului ca va gasiti greu o pozitie in care sa dormiti si urinarilor frecvente. Pozitia de somn recomandata de medici este pe o parte, de preferat pe partea stanga. Pe spate, uterul ar comprima vasele mari de sange (aorta si vena cava) si nu ar mai ajunge suficient sange la inima.
Apar vergeturi pe solduri, sani, abdomen si coapse. E timpul sa folosesti o crema hidratanta sau o crema speciala pentru vergeturi.
Copilul dumneavoastra a ajuns la o lungime de 23 cm de la partea de sus a capului(vertex)la sacru(sezut) ,33 de cm din cap pana-n picioare si cantareste aproape 800 de grame. Din aceasta saptamana si pana in saptamana douazeci si noua, cresterea va continua intr-un ritm considerabil de mare. Saptamana aceasta este importanta pentru dezvoltarea plamanilor.Se vor forma acum alveolele si plamani incepe sa secrete surfactant, o substanta esentiala pentru ca fatul sa poata respira independent.
Ochii copilului se vor deschide si copilul va incepe sa clipeasca din ochi. De altfel dezvoltarea ochilort copilului este acum aproape completa, in aceasta saptamana se formeaza retina. Nervul optic functioneaza, astfel ca pozitionarea unei lumini pe abdomen, il determina sa intoarca capul in acea directie.
Se dezvolta nervul auditiv si zonele din creier responsabile cu vazul si auzul. Glandele sudoripare incep sa functioneze. Unghiile de la maini si picioare, genele si sprancenele continua sa creasca, la fel si parul de pe cap. Pentru a sustine greutatea fatului in continua crestere, coloana vertebrala se intareste. Sprancenele incep sa creasca si mai mult par va apare pe cap.
Copilul este mai activ ca niciodata, pentru ca este inca suficient de mic pentru a fi capabil de sa se deplaseze liber in lichidul amniotic. Este, de asemenea, foarte receptiv la stimulii externi. Unele studii sugereaza ca fatul este deja capabil sa raspunda la atingere. Puteti simti o tresarire a copilului ca reactie la un zgomot puternic si poate, de asemenea,face distinctia zilei de noapte, pentru ca o anumita cantitate de lumina se filtreaza prin pereti uterini.
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Calendarul sarcinii - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii - Pagina 2 EmptyDum Oct 17, 2010 5:44 pm

Saptamana 27

Din saptamana 27 pana in saptamana 36 este posibil ca acumularea de kilograme sa fie putin mai rapida. Este firesc sa fiti ingrijorata, dar nu uitati ca greutatea acumulata in timpul sarcinii nu este daunatoare, dar este absolut necesar pentru sanatatea copilului dumneavoastra.
Este posibil ca sanii dumneavoastra sa-si mareasca volumul chiar si de 4 ori. Gravida poate simti o tensiune in sani, care ii creeaza disconfort. Avand in vedere ca volumul de sange a crescut cu 30-50%, o parte din kilogramele acumulate repezinta lichide. Desigur, un numar mare de kilograme este datorata prezentei copilului si placentei, restul va fi compus din depozite de grasime acumulate in timpul sarcinii, care reprezinta o importanta rezerva de energie in timpul alaptarii.
Evident,in timpul sarcinii nu este momentul sa tineti regim, chiar daca sunteti supraponderala, reducerea calorii poate provoca vatamari grave la fat. Cu toate acestea, urmati un regim alimentar echilibrat.
Uterul mamicii a ajuns la dimensiunea de 26-28 cm de la muntele lui Venus si la aprox. 6 cm deasupra ombilicului si continua sa creasca pana la nastere. Pe masura ce uterul creste, acesta va exercita presiune asupra custii toracice si va va impiedica plamanii sa functioneze corespunzator ceea ce va putea crea senzatie de lipsa de aer dar aceasta este o situatie normala. Folosirea unor perne care sa ridice toracele si somnul pe o parte imbunatatesc respiratia.
Se recomanda numararea miscarilor fetale de catre mama in fiecare zi. Ar trebui sa fie cel putin 10 miscari pe ora. Daca nu se intampla asa, trebuie numarate pe durata a inca unei ore. In cazul in care sunt mai putin de 10 miscari in cele 2 ore, se recomanda consultul de urgenta al ginecologului.
Datorita riscului de nastere prematura gravida trebuie sa se informeze pentru a se prezenta de urgenta la medic daca apar semne de nastere prematura(sangerarile vaginale, scurgerile vaginale bruste de apa, dureri intense in regiunea pelviana, dureri surde de spate in partea de jos a spatelui, contractii ce tin mai mult de o ora, umflarea mainilor si a fetei, dureri in timpul urinarii sau durere prelungita in abdomen).
Alte acuze ale gravidei sunt dureri ale ligamentelor rotunde, constipatie, urinari frecvente, crampe ale picioarelor sau dureri de spate,hemoroizi,varice, mancarimi la nivelul pielii abdomenului(se produc din cauza distensiei pielii,evitati scarpinatul,cel mai bine va veti simti cu un masaj usor cu ulei de masline).
Apar contractiile Braxton-Hicks - contractii fiziologice ale miometrului (muschiul uterin) care il pregatesc pentru nastere si ca adaptare la cresterea de volum a uterului. Ele sunt nedureroase,nesistematizate.
Copilul continua sa creasca, acum ajunge la 24 cm de cap la sacru si o greutate de aproximativ 900 de grame. Este din ce in ce mai asemanator cu un nou-nascut,chiar daca pielea este inca zbarcita.
Creierul sau e capabil sa controleze unele functii primitive ale organismului. Exista semne de reglare a temperaturii interne a corpului.
Desi plamanii, ficatul si sistemul imunitar nu sunt complet dezvoltate, copilul nascut acum ar avea sanse de supravietuire mai mari de 85%.
In aceasta perioada s-au deschis pleoapele si poate incepe sa clipeasca si se uita in jur, in timp ce este inca in uter! Ochii, inclusiv retina, sunt complet formati,fatul fiind capabil sa deosebeasca lumina de intuneric. Puneti o ureche pe burta si puteti auzi inima lui cum bate.
Pe masura ce auzul copilului continua sa se dezvolte, el va reusi sa-ti recunoasca vocea la fel de bine ca si pe cea a partenerului tau. Sunetele sunt estompate totusi, deoarece urechile sunt acoperite de vernix, strat subtire de ceara cu rol de protectie a pielii.
Placenta transfera anticorpi care vor ajuta copilul sa se apare intr-o infectie.Sistemul imunitar va creste intr-un mod ideal daca va fi alaptat.
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Calendarul sarcinii - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii - Pagina 2 EmptyDum Oct 17, 2010 5:46 pm

Saptamana a 28 a

Burta din ce in ce mai voluminoasa acum reprezinta o sarcina grea si poate provoca dureri de spate, disconfort in timpul somnului,nevoia de a urina frecvent. Uterul a ajuns la 8 cm mai sus de ombilic si continua sa creasca in fiecare saptamana. Cresterea in greutate incepe sa fie din ce in ce mai mare de la inceputul acestui trimestru de sarcina pana in saptamanile 36-38. Sanii isi pot chiar mari de 4 ori greutatea, iar ale kilograme in plus sunt reprezentate de volumul sanguin marit, lichidul amniotic, placenta, fatul.
Relaxarea musculaturii si ligamentelor de sustinere a uterului care creste va determina dureri la nivelul soldurilor. In plus, uterul comprima nervi, reduce circulatia in picioare provocand crampe la nivelul acestora. Presiunea uterului pe stomac va poate cauza arsuri. De asemenea datorita presiunii uterine, constipatia este un fenomen des intalnita in aceasta perioada. De asemenea cresterea in greutate a uterului odata cu cresterea dumneavoastra in greutate poate cauza oboseala.
Din aceasta saptamana si pana la 72 de ore dupa nastere, sanii tai vor secreta colostru. Acesta contine importanti factori imunologici care sa protejeze fatul mai ales acum, cand sistemul lui imunitar nu este complet dezvoltat. Datorita oboselii si disconfortului general, reapar toanele si schimbarile bruste de dispozitie, de la plans la ras si invers si depresiile.
Este posibil sa apara contractii Braxton-Hicks ca adaptare a uterului la cresterea de volum si pregatirea acestuia pentru nastere.Aceste contractii sunt nedureroase si nesistematizate.
Printre analizele recomandate,de la inceputul sarcinii, este Rh-ul, care este un antigen de pe globulele rosii ale sangelui. Majoritatea oamenilor(85%) au Rh pozitiv. In cazul in care gravida are Rh negativ si partenerul Rh pozitiv, exista sanse ca fatul sa fie Rh pozitiv. In aceasta situatie, organismul mamei incepe sa sintetize anticorpi antiRh care nu afecteaza mama, dar pot afecta fatul. Anticorpii antiRh intra in circulatia fatului si distrug hematiile acestuia, Rh pozitive. Fatul se poate naste cu anemie severa din acest motiv sau cu boala hemolitica. Astfel ca, pentru a preveni aceste probleme, tuturor gravidelor cu Rh negativ si partener Rh pozitiv li se administreaza o doza de vaccin RhoGAM in saptamana 28 de sarcina si la 72 de ora dupa nastere in cazul in care fatul este Rh pozitiv cum s-a presupus. In cazul in care fatul este Rh negativ, nu mai este necesara o a doua doza.
Avand o lungime de aproximativ 25 cm de la partea de sus a capului(vertex) la sacru si o greutate de circa un kilogram, copilul incepe sa capete o culoare mai naturala si un aspect mai putin zbarcit. Lanugo( puful care acopera pielea) incepe sa dispara, desi in unele portiuni poate ramane pana dupa nastere. Ochii sunt complet formati, iar genele si sprancele sunt foarte vizibile. Bebelusul poate clipi, este capabil sa distinga intre intuneric si lumina si poate chiar urmari o sursa de lumina inainte si inapoi.
Narile sunt deschise si in plamani, inca plini cu lichid amniotic, sunt in curs de dezvoltare alveolele. Cu exceptia plamanilor, toate organele principale sunt acum functionale. Creierul a crescut in dimensiuni,se dezvolta circumvolutiunile de la nivelul scoartei cerebrale,impulsurile de la nivelul creierului se fac mai rapid, ducand la dezvoltarea activitatii cognitive(de cunoastere). Maduva osoasa a devenit centrul principal de producere a globulelor rosii ale sangelui. Glandele suprarenale incep sa secrete androgen si estrogen. Oasele sunt complet dezvoltate, dar sunt inca moi si pliabile (asa si trebuie sa fie pentru ca fatul sa poata fi nascut). Exista deja papile gustative, iar fatul poate face diferenta intre dulce si acru. Continua sa creasca unghiile de la maini si picioare si parul de cap,desi sunt copii care se nasc complet fara par.
Crescand copilul are mai putin spatiu disponibil in interiorul uterului,cu toate aceste este inca in masura sa lovesca puternic. Veti observa mai multe miscari lente, copilul misca bratele si picioarele la piept, cautand o pozitie mai confortabila.
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Calendarul sarcinii - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii - Pagina 2 EmptyDum Oct 17, 2010 5:49 pm

Saptamana 29

Pelvisul(bazinul) incepe sa se largeasca,pregatindu-se pentru nastere. Durerile se agraveaza odata cu cresterea in volum a uterului. Uterul gravidei a ajuns la 8-10 cm deasupra ombilicului, iar cresterea in greutate a mamei este de aprox. 9 kg.
Gasirea unei pozitii confortabile pentru somn este din ce in mai dificila, datorita abdomenului mult marit si emotiilor legate de nastere. Se recomanda dormitul pe partea stanga sau dreapta cu genunchii indoiti. Miscarile fetale active ii creaza mamei un disconfort in plus, mai ales daca programul lui de somn nu coincide cu al ei.Acesta poziţie este ideala, deoarece stimulează deschiderea bazinului şi pot atenua durerea. Datorita problemelor de somn va veti simti tot mai obosita.
In timpul noptii s-ar putea sa apara crampe in molet(pulpa picioarului), datorita eforturilor muschilor de sustinutere a unei greutatii din ce in cea mai mare. Daca simtiti o crampa, impingeti calcaiele in jos pentru a se relaxa muschii.Incercati sa continuati sa faceti miscare, ca mersul pe jos sau inotul,aceasta poate sa va ajute sa va simtiti mai bine.
In corpul gravidei apar schimbari hormonale in urma carora apar pe piele iritatii sau pielea se usuca foarte repede ducand la mancarimi ale pielii, mancarimi ce pot fi ameliorate prin masaj.
Apar contractii Braxton Hicks, ce apar fara nici o legatura in ultima jumatate a sarcinii. Acestea dureaza intre 30 si 60 de secunde, nu sunt ritmice, apar neregulat si, in acest moment al sarcinii, ar trebui sa fie nedureroase si sa nu apara periodic.
Sanii vor secreta colostru. Acesta contine importanti factori imunologici care sa protejeze fatul mai ales acum, cand sistemul lui imunitar nu este complet dezvoltat.
Datorita cresterii de volum uterului se agraveaza constipatia,arsurile stomacale, indigestiile,urinarile frecvente.
Copilul,mic, dar perfect proportionat,cantareste aproximativ 1,3 kg si are o lungime de 26 cm de la partea de sus a capului la sacru(38 de cm din cap pana in picioare). In fiecare zi a sarcinii, este acum aproape de incheierea stadiului de dezvoltare prenatala si creste capacitatea sa de a supravietui in afara uterului.
Toate organele sunt acum complet dezvoltate, dar va continua sa creasca pana la nastere.
Plamani s-au dezvoltat pana la punctul in care, teoric, poate sa respire normal. Maduva osoasa produce celule rosii (eritrocite) si copilul incepe sa isi adapteze temperatura corpului. in fiecare zi elimina aproximativ o jumatate de litru de urina, care este varsata in lichidul amniotic. Sub piele continua depunerea de straturi de grasime, straturi absolut necesare odata ce copilul se va naste.
Creierul isi continua dezvoltarea si este deja capabil sa asigure functionarea sistemelor vitale in afara uterului: el poate controla ritmul respirator, coordona contractiile tubului digestiv si regla temperatura corporala. Capul ii creste in dimensiuni, datorita cresterii rapide a creierului care a inceput in saptamana 28 de sarcina.
Datorita faptului ca nu mai are la fel de mult spatiu, se limiteaza la miscari mai putin ample, din coate si genunchi. El poate fi deja pozitionat cu capul in jos, pregatit pentru nastere. In caz contrar, acest lucru se va intampla curand si mama va simti o presiune mai crescuta in zona genitala.
Ochii sunt albastri si irisul acum se poate dilata si contracta in functie de cantitatea de lumina(daca lumina este slaba se dilata,daca lumina este puternica se contracta). Micutul poate acum sa isi deschida si ochii si sa isi intoarca capul cu totul spre o sursa de lumina puternica. Simtul gustului este de asemenea dezvoltat. Alimentele pe care le consumati modifica gustul lichidului amniotic, prin urmare bebelusul se obisnuieste cu ele inca din uter.
Glanda suprarenala incepe sa produca hormoni cum sunt androgen si estrogen. Acesti hormoni stimuleaza productia prolactinei, alt hormon secretat de organismul mamei, care ajuta la formarea colostrului, laptele ce va hrani copilul in primele zile dupa nastere.
In aceasta etapa exista acum variatii semnificative intre un copil si altul ca greutate si dimensiuni. in perioada ulterioara de 11 saptamani copilul dumneavoastra, probabil, isi va dubla greutatea.
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Calendarul sarcinii - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii - Pagina 2 EmptyDum Oct 17, 2010 5:51 pm

Saptamana 30

Pana la sfarsitul sarcinii mai sunt doar zece saptamani, dar, probabil, fiecare pare a fi mai grea decat cea precedenta! Uterul este tot mai voluminos,ceea ce determina cresterea in continuare a presiunii asupra vezicii urinare si a coloanei vertebrale,deteminand urinari frecvente si dureri de spate. Corpul mamei se acomodeaza la uterul in continua crestere prin impingerea diafragmului in sus, apasand pe plamani, ceea ce determina respiratia dificila (dispnee),de asemenea apar epigastralgii (arsuri in capul pieptului).
Cel mai bine e sa dormiti pe partea stanga.Aorta si vena cava sunt putin la dreapta de centrul spatelui dumneavoastra, asa ca aceasta pozitie ajuta la mentinerea unui flux sangvin netulburat catre organe. Somnul pe un sezlong e o optiune mai ales atunci cand aveti arsuri.
Este posibil sa suferiti de picioare si glezne umflate, mai ales in zilele calduroase sau daca stati in picioare pentru o perioada lunga de timp. In cazul in care edemele(umflarea) se extinde la fata si a maini sau ramane pentru mai mult de 24 de ore, daca este combinata cu o crestere rapida in greutate sau o crestere a tensiunii arteriale, ar putea fi un simptom al preeclampsiei, care afecteaza un procent cuprins intre 5 si 10% din femeile gravide. Migrenele severe, edeme ale fetei si mainilor, durerile abdominale ascutite sau prelungite, greata, voma si vederea cu puncte luminoase, impun consultul de urgenta a medicului ginecolog.
De asemenea, in aceasta perioada,la maini si picioare mai observati aparitia de varice, care au tendinta de a aparea pentru prima data sau sa devina mai pronuntate in timpul ultimului trimestru de sarcinii, atunci cand uterul creste presiunea din venele de la picioare. Feriti-va sa stati perioade lungi in picioare si tineti picioarele ridicate cat mai mult posibil.
Volumul sanguin este acum cu aproximativ 40-50% mai mare decat inainte de a ramane insarcinata pentru a se acomoda la nevoile dumneavoastra si ale fatului. Aceasta cantitate in plus este utila, de asemenea, la recuperarea sangelui pe care il vei pierde in momentul nasterii.
Constipatia este o problema comuna a sarcinii. Hormonii care permit mentinerea sarcinii ingreuneaza considerabil procesul digestiv.
Copilul cantareste aproximativ 1.4 kg si masoara circa 39 cm de la cap pana-n picioare. Copilul petrece aproximativ 80% din timpul somnului in faza de somn numita REM (miscari rapide ale ochilor), caracterizat printr-o puternica activitate cerebrala.In restul timpului,deschide ochii,ii misca in orbite si se uita de jur imprejur,in "observatie". Fatul exerseaza clipitul si urmareste lumina, chiar incearca sa o atinga. El este acum capabil sa isi focalizeze privirea si sa produca lacrimi. El poate, de asemenea, sa recunoasca vocea mamei. Este perfect constient de mediul care il inconjoara si are deja posibilitatea de a distinge lumina de intuneric.
Sistemul osos, sistemul nervos central, masa musculara si sistemul respirator continua sa se maturizeze. Copilul va incepe sa mimeze miscarile respiratorii miscandu-si in ritm repetat diafragma. Aceste miscari ritmice pot duce cateodata la sughit daca in mod accidental inhaleaza si lichid amniotic. Sansele de supravietuire in cazul unei nasterii in aceasta saptamana fiind de aprox. 90%, desi inca mai are nevoie de internare in sectia de terapie intensiva pentru nou nascuti prematuri. Depozitele de grasime continua sa creasca si pielea nu mai pare la fel de ridata ca pana acum. Unghiile de la maini si picioare sunt complet dezvoltate si vor continua sa creasca.
In aceasta saptamana se continua rapida dezvoltare a creierului,dezvoltarea miscarilor de supt si inghitire, in timp ce sistemul imunitar va continua sa se consolideze. Cea mai mare parte a pufului(lanugo) care se gaseste la nivelul pielii acum a disparut, in afara de spate si umeri.
La baieti, testiculele se deplaseaza din vecinatatea rinichilor spre scrot. La fete clitorisul este proeminent pentru ca nu este inca acoperit de labii (aceste il vor acoperi in urmatoarele saptamani, dupa nastere).
Copilul este in continuare activ si poate sa va trezeasca si invers! Desi constient de contractiile Braxton Hicks (contractii nedureroase a uterului care se pregateste pentru nastere), copilul nu este foarte afectat.
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Calendarul sarcinii - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii - Pagina 2 EmptyDum Oct 17, 2010 5:53 pm

Saptamana 31

Uterul mamei a ajuns la aprox. 11 cm deasupra ombilicului.Pe masura ce burta creste, este posibil sa simtiti dureri in piept, abdominale si la nivelul pelvisul; copilul creste in dimensiunii si ocupa intreg spatiul disponibil. Respirati cu dificultate,aveti sentimentul de plenitudine dupa masa sau nevoia de a urina frecvent, s-ar putea ajunge la impresia ca toate celelalte organe sunt impinse la o parte.
Toate acestea pot provoca un numar de inconveniente: arsurile stomacale (stomacul este comprimat de uter) sunt din ce in ce mai frecvente, in timp ce durerile de spate pot deveni o constanta neplacere. De asemenea, bazinul gravidei s-a latit, prin adaptarea ligamentelor la marimea uterului, permitandu-i fatului sa treaca mai usor prin el la nastere.Pentru ca se secreta un hormon numit relaxin, care relaxeaza pelvisul pentru cresterea mobilitatii ,pregatindu-l pentru nastere, este posibil sa aveti un mers ca "o rata".
Ca multe alte tesuturi din organismul tau, si cele de la nivelul articulatiei pumnului se pot umfla, lucru ce determina cresterea presiunii din canalul carpian, un canal osos de la nivelul pumnului. Nervii ce trec prin acest canal sunt comprimati, determinand amorteli, furnicaturi, senzatie de arsura sau durere surda.Simptomele sunt mai suparatoare in timpul noptii si pot fii o alta cauza a insomniilor, dar dispar dupa nastere.
Este posibil ca un lichid galbui cremos sa fie secretat de sani, este vorba de colostru care pare in timpul sarcinii si mai este secretat inca cateva zile dupa nasterea copilului. Oricum, chiar daca aveti aceasta secretie sau nu, nu este un motiv de ingrijorare.
In continuare, se produc acele contractii Braxton Hicks. Urmareste-le intensitatea si frecventa. Daca sunt maxim 4 pe ora si nu sunt dureroase, daca nu sunt insotite de sangerare, este in regula.
Hemoroizii sunt destul de des intalniti in timpul sarcinii, dar cel mai adesea ei apar in cel de-al treilea trimestru datorita presiunii dar si datorita eventualelor constipatii, insa de cele mai multe ori ei dispar dupa nastere.
Nu este surprinzator faptul ca in ultimele saptamani incepeti sa fiti nerabdatoare si anxioase mai ales, daca nu simtiti "instinctul matern". Aceasta este o stare de spirit naturala, astfel ca nu ar trebui sa va simtiti vinovata. Pentru multe femei, dezvoltarea unei veritabile legaturi cu copilul are loc numai la nastere, daca nu chiar dupa zile sau saptamani mai tarziu.
Copilul masoara circa 41 de cm de la cap pana-n picioare si cantareste aproape un kilogram si jumatate,aproximativ jumatate din greutatea unui copil nascut la termen. Cu toate acestea, de acum inainte pana la nastere dezvoltarea acestuia incepe sa incetineasca.
Irisul ochilor se contracta si dilata ca raspuns la lumina sau intuneric.Unii cercetatori susin ca expunerea fatului la o sursa de lumina, stimuleaza dezvoltarea vederii.
Pe masura ce micutul creste, are tot mai putin spatiu de miscare. Miscarile lui, insa, devin mai puternice. In perioadele active, ar trebui sa puteti numara cam 10 miscari in decurs de o ora.
Datorita cresterii rapide a creierului copilului, marimea capului i-a crescut in mod considerabil. Oasele craniului nu sunt lipite complet, ramanand asa pana la aproximativ 18 luni dupa nastere.
Sistemul imun este suficient de dezvoltat pentru a supravietuii inafara uterului.
La baieti, testiculele se deplaseaza din vecinatatea rinichilor spre scrot. La fete clitorisul este proeminent pentru ca nu este inca acoperit de labii (aceste il vor acoperi in urmatoarele saptamani, dupa nastere).
Continua sa apara parul la nivelul capului si seamana mai mult cu un nou-nascut.La nivel subcutanat continua depunerea de depozite de grasime de culoare alba,astfel pielea nu mai este de culoare rosie, ci de culoare roz. Dezvoltarea aparatului respirator si tractului gastro-intestinal este aproape completa, cu toate ca ultimele saptamani de sarcina sunt importante pentru dezvoltarea plamanilor.
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Calendarul sarcinii - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii - Pagina 2 EmptyDum Oct 17, 2010 5:55 pm

Saptamana 32 de sarcina

Burta este acum chiar mai jos de piept, uterul ocupand aproape toata cavitatea abdominala, uterul mamei a ajuns la aprox. 12 cm deasupra ombilicului. La 32 saptamani dimensiunile uterului in cazul sarcinilor gemelare sunt aceleasi ca la 40 saptamani in cazul celor singulare.Odata cu apropierea de nastere,sanii continua sa se schimbe:sanii sunt mai voluminosi si areolele mamare sunt mai inchise la culoare, astfel incat copilul are posibilitatea de a ii localiza cu usurinta.
Acum,greutatea corpului dumneavoastra, de asemenea, a crescut cu 9-10 kg, greutatea apasand pe picioare si pelvis: prin urmare, incearcati sa va odihniti cat mai mult posibil cu picioarele ridicate. Metabolismul a fost majorat cu 20%, astfel s-ar putea sa transpirati si sa simtiti ca va e cald, indiferent de conditiile meteorologice.
Respiratia este din ce in ce mai suparatoare, determinata de presiunea uterului asupra diafragmului si plamanilor. Pozitia sezand si somnul pe o parte pot fi de folos in ameliorarea ei.
Ati putea observa, de asemenea,senzatia arsura si amorteala la nivelul mainilor,adica simptomele sindromului de tunel carpian. Aceasta boala este cauzata de modificarile hormonale si edeme, care poate determina compresie a nervilor de la incheieturi, manifestandu-se prin amorteala, furnicatura si durere . Aceste simptome dispar dupa nastere.
Volumul de sange este cu 40% - 50% mai mare decat la inceputul sarcinii.Surplusul este util pentru transportul de oxigen si substante hranitoare catre copil, la eliminarea toxinelor venite dinspre el si, totodata, va constiui o rezerva utila pentru ceea ce vei pierde la nastere.
In acest moment, organismul continua procesul de pregatire pentru nastere. Este posibil sa observati de mai multe ori pe zi contractii Braxton Hicks cu o durata de 30 de secunde. Aceste contractii vor deveni progresiv mai puternice spre sfarsitul sarcinii, totusi,nu pun deobicei probleme deoarece sunt nedureroase.
Cele mai frecvente simptome ale sarcinii pe care le resimt femeile in aceasta perioada sunt: greutatea in respiratie, durerile de spate, constipatia, lipsa de energie, crampele la picioare, insomnia, schimbarile de dispozitie, marirea sanilor, sangerarile gingivale, contractiile scurgerile vaginale, sangerarile nazale, vergeturile, urinarile frecvente, varicele, hemoroizii, arsurile si indigestiile.
Copilul acum masoara aproximativ 28 cm de la partea de sus a capului la sacru si fata de luna trecuta are o greutate mai mare cu aproape jumatate de kilogram, adica aproximativ 1,7 kg. in curs de pregatire pentru nastere, fatul continua dezvoltarea musculaturii si depunerea de grasime, pielea isi pierde transparenta si capata un aspect mai asemanator cu cea a unui nou-nascut. Un bebelus care se naste acum are sanse foarte mari de supravietuire, dar sub ingrijire medicala (va trebui incubat pentru ca nu are suficient tesut adipos/grasime care sa-i tina de cald). Fata a pierdut cea mai mare parte a ridurilor si capul poate fi acoperit cu par. Parul si unghiile continua sa-i creasca, in timp ce lanugo dispare de pe corpul bebelusului.
Scheletul este complet format, desi oasele sunt inca pliabile si moi pentru a ii fii mai usor in timpul nasterii. In cazul baietilor, testiculele ar trebui sa fie deja ajunse in scrot. In unele cazuri, chiar si ambele testicule pot sa nu fii coborat inca in scrot, decat dupa nastere.
Desi restul corpului este destul de bine format, plamanii continua sa se dezvolte. Ochii sunt deschisi si deja sunt capabili sa se concentreze pe o anumita imagine. De asemenea copilul poate clipi.
Creierul si sistemul nervos sunt bine dezvoltate si fatul incepe sa aiba sensibilitate la temperatura. Acum toate cele cinci simturi ii functioneaza (auz, vaz, miros, gust si simt tactil). El doarme aproximativ 90-95% dintr-o zi, la fel ca nou nascutii, acesta fiind un motiv pentru care miscarile lui sunt mai putine ca pana acum.
Copilul poate inca misca capul si face exercitii de respiratie, insa, in spatiul pe care il are la dispozitie si mai limitat, miscarile sunt mult mai rare si mai lente. in curand, probabil, copilul va fi in pozitie cefalica(cu capul in jos) in curs de pregatire pentru nastere, desi in unele cazuri, schimbarea se produce numai in timpul nasterii.
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Calendarul sarcinii - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii - Pagina 2 EmptyDum Oct 17, 2010 5:57 pm

Saptamana 33

Miscarile copilului sunt acum mai evidente. Uneori observati mici proeminente create de catre un picior sau o mana impingand abdomenul.Puteti, de asemenea, observa mici miscari ritmice pe burta: acest fenomen se datoreaza probabil sughiturilor fatului care a inghitit prea mult lichid amniotic si nu este motiv de alarma.
Cresterea in greutate a mamei din aceasta saptamana si din cele ce urmeaza poate fi chiar de 500 de grame. Apetitul alimentar scade deoarece stomacul este mic, din cauza uterului care il preseaza.
Volumul de sange din corpul gravidei s-a marit cu 40% pentru a asigura hrana fatului, irigarea uterului si a placentei.
In timpul somnului puteti sa va puneti cateva perne in lateralul corpului sau sub picioare pentru a va creste confortul si pentru a diminua crampele cauzate de cresterea in greutate. Si urinarile frecvente vor deveni un obicei neplacut, mai ales in timpul noptii, de mai multe ori pe noapte. Desi este obosita, mama nu se poate odihni din cauza durerilor lombare si de picioare, migrenelor, respiratiei greoaie, arsurilor stomacale sau dificultatii de a gasi o pozitie confortabila de somn. Un alt motiv de insomnii sunt emotiile in legatura cu durerile din timpul travaliului si nerabdarea de a isi vedea bebelusul.
Daca incepeti sa va simtiti obosita, slabita,palpitatii sau lipsa de aer, motivul ar putea fi anemia prin lipsa de fier: copilul va consuma, de fapt, rezervele de fier. In timpul sarcinii, este important sa avem toate analizele de sange necesare,pentru a determina daca exista cazuri de anemie. Cu toate acestea, este, de asemenea, o idee buna sa cresteti consumul de alimente bogate in fier, cum ar fi spanac si fructe uscate.
Umflarea redusa a picioarelor este normala, dar daca aveti dureri severe de cap , tulburari de vedere( pete, lumini), umflaturi bruste care pot tine 2-3 zile, in special la fata, dureri abdominale si greturi, vomismente, contactati imediat medicul, pentru ca ar putea fi semnele preeclampsiei.
Acum copilul masoara aproximativ 30 de cm de la partea de sus a capului(vertex) la sacru ,43 de cm din cap pana-n picioare si cantareste aproximativ doua kilograme. Cantitatea de lichid amniotic in interiorul uterului este acum in cea mai mare cantitate, in jur de un litru in total! Ulterior, copilul va ocupa cea mai mare parte a spatiului disponibil: la nastere, in sacul amniotic ramane intre 400 si 1200 mililitri de lichid.
Vernix caseosa, substanta alba, branzoasa care ii acopera corpul cu rol de protectie, devine mai dens.
Plamanii copilului, acum complet dezvoltati,contin surfactant,o substanta care sa-l ajute pe copil sa respire. Centrele de auz si vorbire sunt, de asemenea, in procesul de dezvoltare: la nastere, copilul va fi deja in stare sa va recunoasca vocea. cresterea rapida a creierului a facut sa ii creasca capul cu circa 1,5 cm saptamana aceasta. Miliardele de neuroni care s-au dezvoltat il ajuta sa invete despre mediul intrauterin, ii permit sa asculte, sa simta si sa vada putin.
Pentru ca a acumulat depozite de grasime sub piele, pielea este acum roz si neteda,si este mult mai dolofan. In ficat, de asemenea,se acumuleaza glicogen, care serveste ca rezerva de energie in timpul nasterii pana cand copilul incepe sa mananc regulat. In ficat, se acumuleaza depozite de fier, in pregatirea pentru viata inafara uterului mamei. In cazul baietilor, testiculele ar trebui sa fie deja in scrot. In cazul fetitelor, clitorisul este proeminent. Ca si un nou-nascut, copilul doarme majoritatea timpului. Acum chiar poate trece la etapa de somn paradoxal, cand viseaza si apar asa numitele miscari rapide ale ochilor.
Copilul ar trebui să se stabileasca intr-o pozitie cu capul in jos.Inainte de saptamana 35 medicul nu va fi foarte ingrijorat de faptul ca fatul nu are pozitia potrivita pentru pentru nastere, insa daca un copil in prezentatie transversa sau pelviana nu se intoarce singur in prezentatie cefalica in luna a noua, medicul poate incerca sa-l ajute sa ajunga in pozitia corecta.
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Calendarul sarcinii - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii - Pagina 2 EmptyDum Oct 17, 2010 5:59 pm

Saptamana 34

Mai sunt doar sase saptamani de sarcina ,cu adevarat a inceput numaratoarea inversa! Hormonii produsi de placenta au inceput sa stimuleze productia de lapte si procesul de pregatire a organismului pentru nastere. Daca sunteti mama pentru prima data, capul copilului se poate muta in pelvis in aceasta saptamana, apasand astfel cu putere pe cervix (asta se intampla la aproximativ 50% din femeile aflate la prima nastere). Daca sunteti la a doua nastere, va puteti astepta ca aceasta sa se intample cu o saptamana inainte de nastere - iar pentru alte femei asta nu se intampla decat in timpul nasterii.
Uterul apasa pe diafragma, impedicand plamanii sa se extinda la capacitatea maxima,astfel apar dificultati de respiratie. Uterul gravidei a ajuns la aprox. 13 cm mai sus de ombilic. Poate aparea hernia ombilicala, adica buricul devine proeminent. Este posibil sa va simtiti buricul foarte sensibil si puteti chiar sa il acoperiti cu un plasture pentru a-l proteja.
Se vor intensifica si contractiile Braxton Hicks.Ele sunt normale, atata timp cat nu sunt foarte dese(normal sunt mai putin de 4 pe ora,dureaza aproximativ 30 secunde) si nu sunt dureroase.Aceste contractii pregatesc corpul pentru nastere.
Organismul creste productia de hormoni specifici sarcinii care slabeste tesutul conjunctiv,determinand relaxarea articulatiilor pelvine si provoaca aparitia durerilor cronice. Baile caldute si masajul pot fi de ajutor. Oboseala este principala problema care apare in ultima parte a sarcinii. Probleme cu somnul, dureri si crampe, castig in greutate, framantari legate de nastere si ingrijirea nou-nascutului sunt cateva din cele care te pot aduce la extenuare.
Consumul zilnic de calciu al mamei este foarte important pentru ca fatul are nevoie de el pentru mineralizarea osoasa. De asemenea, si consumul de fier este important, deoarece volumul sanguin al mamei este in crestere, pregatindu-se pentru pierderea de sange de la nastere.
In acest moment, copilul continua sa ia in greutate si, probabil, va ajunge la 2.1 kg, o lungime de 30 de cm de la partea de sus a capului la sacru si 45 de cm din cap pana-n picioare. Din acest moment, copilul este dezvoltat suficient pentru a supravietui in afara uterului in caz de nastere prematura, sansele lui de supravietuire fiind de 95%, fara prea mult ajutor medical. Cu exceptia plamanilor, organele sunt complet dezvoltate. Bebelusul invata sa respire, doar ca, neavand aer la dispozitie, inspira lichid si sughite des. Creierul si sistemul nervos sunt pe deplin formate. Cutia craniana a bebelusului este inca moale si nu este complet inchisa, unul din motive fiind acela ca poate iesi mai usor, in schimb, restul sistemului osos s-a intarit.
Copilul se comporta asemenea unui nou-nascut. Are ochisorii deschisi cand e treaz si inchisi cand doarme. Grasimea se depune in continuare subcutanat si se formeaza noi grupe de muchi. Depozitele de grasime il vor ajuta sa isi mentina temperatura dupa nastere, cand nu va mai fi aceeasi temperatura ca si in uterul mamei. Stratul de vernix e mai gros acum, pe cand lanugo e din ce in ce mai putin. Unghiile de la maini si de la picioare continua sa creasca. Parul de pe cap creste repede si in plus, copilul incepe sa invete sa clipeasca. Micutul recunoaste deja vocile din jur si este posibil sa aiba reactii destul de puternice la auzul acestora.
Glanda suprarenala continua sa produca hormoni cum sunt androgen si estrogen. Acesti hormoni stimuleaza productia prolactinei, alt hormon secretat de organismul mamei, care ajuta la formarea colostrului, laptele ce va hrani copilul in primele zile dupa nastere.
In plus,datorita anticorpilor absorbiti de la mama, copilul incepe sa isi dezvolte propriile reactii imunitare (de aparare)la infectii. Copilul continua sa produca aproximativ o jumatate de litru de urina pe zi,aceasta ar trebui sa fie o parte din lichidul amniotic, care este reinnoit la fiecare trei ore.
Daca nu s-a intors inca cu capul in jos, o poate face acum. Doctorul va monitoriza cu atentie pozitia fatului in saptamanile urmatoare, pentru ca acesta se poate decide sa se intoarca invers oricand.
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Calendarul sarcinii - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii - Pagina 2 EmptyDum Oct 17, 2010 6:00 pm

Saptamana a 35 a

Probabil va simtiti obosita si greoaie, dar odata cu intrarea in luna a noua de sarcina luarea greutate va avea un ritm mai lent. Uterul mamei a ajuns la aprox. 14-15 cm deasupra ombilicului, iar cresterea in greutate a mamei este de 12-15 kg in medie. Numarul de calorii necesar este de 2400/zi. Copilul care cobora in micul bazin determina o presiune asupra colului uterin,apasa mai tare pe vezica urinara si mictiunile se inmultesc ,poate provoca chiar si mici pierderi de urina. Durerile pelvice sau de solduri sunt destul de des intalnite si pot fi acompaniate si de dureri de spate. Durerea porneste din zona pubiana si se poate intinde pana in zona coapselor, inrautatindu-se la mers, miscare sau departarea picioarelor si devenind mult mai acute pe perioada noptii. In caz de dureri abdominale,ati putea sa incercati sa utilizati o curea de sprijin(speciala pentru gravide), evitarea ridicarii de greutati si sa stati in picioare pentru perioade lungi de timp. Unele femei acuza o senzatie de amorteala in regiunea pelviana, datorandu-se greutatii bebelusului ce apasa pe nervii din aceasta regiune. Din nefericire aceasta senzatie nu va dispare decat dupa nastere.
In curand, copilul ar putea "cobori" (se muta in micul bazinul). Respiratia devine mai usoara si presiunea asupra stomacului scade: pe de alta parte, creste presiunea asupra pelvisul si necesitatea de a urina devine mai frecventa. Vestea buna este ca, o data ce fatul a coborat, nasterea ar trebui sa fie in numai cateva saptamani: este, de asemenea, adevarat ca ,in unele cazuri,coborarea fatului se produce numai la nastere.
Gravida mai poate observa cresterea dimensiunii sanilor si schimbarea formei acestora combinat cu inchiderea la culoare a areolelor, constipatia, durerile de cap ocazionale, mancarimile, urinarile frecvente, indigestiile si arsurile, hemoroizii, durerile de ligamente rotunde precum si vergeturile. Somnul incepe sa devina o problema; durerile de spate si grijile legate de nastere vor deveni obositoare peste masura. Incercati sa va intindeti pe o parte si sa va rugati partenerul sa va maseze spatele. Tot acum puteti visa urat, nu va alarmati, este ceva normal.
Fatul ocupa cea mai mare parte a uterului, astfel ca miscarile lui sunt limitate, desi pot fi mai puternice. Se recomanda numararea lor zilnica pe perioada a doua ore. Ideal ar fi 10 miscari in perioada de observare a mamei. In cazul in care nu sunt, se mai incearca inca o data dupa cateva ore. Daca nici atunci nu sunt 10 miscari/2 ore, se recomanda consultul de urgenta al ginecologului.
Saptamana aceasta copilul cantareste aproximativ 23oo de grame, iar de acum inainte va creste, probabil,cu o rata de 200-350 de grame pe saptamana. Va rugam sa tineti cont de faptul ca spre sfarsitul sarcinii, aceste cifre sunt tot mai aproximative. Lungimea copilul este de aproximativ 31 cm de la partea de sus a capului la sacru si 45 cm din cap pana-n picioare. Odata cu cresterea depozitelor de grasime de la nivelul bratelor si picioarelor copilul devine mai dolofan. Aceste depozite pot reprezenta chiar si 15% din greutatea totala la unii bebelusi, depinzand de saptamana in care se nasc, de ereditate.
Copilul reactioneaza la durere, lumina si sunet. Peretii subtiri ai uterului actioneaza ca un filtru de lumina,influentand ritmurilor de somn si trezire a copilului. Placenta este complet dezvoltata si, din cauza ratei de crestere a copilului care ocupa aproape tot spatiul din interiorul uterului, cantitatea de lichid amniotic scade.
Dezvoltarea rinichilor micutului este completa iar ficatul a devenit functional (functia de metabolizare si excretie a substantelor nefolositoare ). La baietei, testicolele sunt coborate in scrot. Mare parte din parul si tesuturile protectoare incep sa dispara, ramanand doar usoare urme, pentru nastere.
In curs de pregatire pentru nastere, copilul produce cortizol pentru a stimula dezvoltarea plamanilor si incepe sa stocheze nutrienti pe care ii absoarbe de la mama. in acest moment, tubul digestiv nu este inca complet dezvoltat pentru a ii asigura o deplina independenta. Acesta este motivul pentru care copii nascuti in aceast saptamana de sarcina au tendinta de a prezenta mai frecvent o pierderea de greutate(pierd aproximativ 10% din greutatea lor) in primele zile dupa nastere comparativ cu un nou-nascut la termen. In cazul unei nasteri premature in aceasta saptamana de sarcina, 99% din bebelusi vor supravietui, fara a avea probleme de sanatate pe termen lung.
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Calendarul sarcinii - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii - Pagina 2 EmptyDum Oct 17, 2010 6:01 pm

Saptamana 36

Bine ati venit in ultima luna de sarcina! Este probabil ca nivelurile de energie sa fie supuse unor fluctuatii substantiale, de la tendinta de a face permanent curatenie (un indiciu evident de instinct matern) la senzatia de epuizarea si oboseala permanenta.
Probabil ca ati luat in greutate 12-13 Kg.Uterul a ajuns acum de 1000 de ori mai mare decat era inainte de conceptie si ati crescut destul de mult in greutate. Este foarte posibil sa apara mancarimi datorita intinderii pielii, insa acestea pot fi evitate prin folosirea de lotiuni si creme.
Acum, ca rezervele de fier ale fatului sunt aproape complete, valoarea hemoglobinei in sangele mamei ar trebui sa creasca din nou. Alte schimbari corporale ce se pot petrece in aceasta saptamana includ arsurile, constipatia, urinarile frecvente, senzatia de ingreunare, durerile de spate, discomfortul pelvic, hemoroizii, etc. Poate aparea si un nivel crescut de zahar in sange precum si o crestere a tensiunii arteriale.
Contractiile Braxton Hicks pot deveni mai intense, dar le poti identifica in mod corect, pentru ca nu sunt dureroase. Datorita contractiilor Braxton Hicks care se inmultesc, multe gravide le confunda cu un fals travaliu, mergand chiar pana la spital in asteptarea nasterii. Simptomele unui fals travaliu constau in dureri abdominale joase, contractii care apar la intervale neregulate de timp, nu cresc in frecventa si intensitate si care se domolesc cand mama merge sau isi schimba pozitia. De asemenea, in timpul acestor contractii de fals travaliu, fatul isi intensifica miscarile.In timpul travaliului adevarat se rup membranele si se pierde lichidul amniotic (nu in toate cazurile), contractiile se intensifica in timpul activitatii mamei si devin din ce in ce mai frecvente si mai dureroase, durerea este localizata in spate, eventual cu iradiere in zona genitala si pot si asociate cu diaree.
Folosind ultrasunete, doctorul poate vedea cum este pozitionat copilul. In cazul in care capul e indreptat in jos, este posibil ca bebelusul sa-si pastreze pozitia. Acelasi lucru se intampla si daca fundul copilului este indreptat in jos, caz in care se recomanda efectuarea unei cezariene. Mai exista o optiune numita versiunea externa: medicul va incerca sa intoarca bebelusul prin manevre executate asupra abdomenului mamei. Aceasta operatiune e incununata de succes in 60-70% din cazuri. E important sa lamuriti aceasta problema inainte de a intra in travaliu.
Copilul acum masoara circa 32 de cm de la partea de sus a capului la sacru,37 de cm din cap pana-n picioare si cantareste aproximativ 2 kilograme si jumatate, desi, in aceasta etapa, exista variatii mari intre un copil si altul. Traind intr-un spatiu din ce in ce mai limitat, copilul ar putea sa se miste energic pentru a gasi o pozitie mai confortabila.
Rinichii sunt complet dezvolati, ficatul continua sa-si indeplineasca functiile de metabolizare si excretie,singurul care nu este complet dezvoltat este plamanul. Orice zi in plus in uterul mamei, creste sansele ca micutul sa poata respira singur, fara probleme.
Intestinele copilului acumuleaza cantitati importante de meconium (primul scaun). Lanugo-ul a disparut aproape in totalitate si incepe sa dispara si vernixul caseosa, substanta branzoasa care a protejat pielea fatului pana acum. Ambele sunt inghitite de fat alaturi de lichidul amniotic, se acumuleaza in colonul fatului si vor fi primul scaun al nou nascutului.
Calciul matern a ajutat la formarea craniului copilului, dar acesta este inca destul de moale cat sa se poata modela usor la trecerea copilului prin canalul de nastere.Gingiile copilului sunt foarte rigide.
In ultimul trimestru, bebelusul a preluat anticorpii dvs, adica isi va dezvolta un sistem de aparare pe baza a ceea ce i-ati transmis si a vaccinurilor dvs.
In timpul perioadei finale de dezvoltare a copilului, sub piele se dezvolta un strat de grasime, care poate fi utilizat in situatii de urgenta si ajuta la mentinerea constanta a temperaturii corpului. Desi cresterea a incetinit putin, creste cu circa 200 de grame pe saptamana: din cauza acestor depozite de grasime, care se depun predominant la nivelul obrajilor, coatelor si genunchilor si in pliurile de la nivelul incheieturilor si gatului.
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Calendarul sarcinii - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii - Pagina 2 EmptyDum Oct 17, 2010 6:06 pm

Saptamana 37

In cazul in care ,chiar daca nu se declanseaza travaliul si nu ati ajuns in saptamana a patruzecea, sarcina este deja considerata incheiata. Desi, probabil,numarati zilele inainte de data programata pentru nastere, amintiti-va ca numai 5% din nasteri se produc la data calculata.In general daca e primul copil se naste mai tarziu decat restul.
In ciuda progreselor stiintei, nimeni nu poate spune cu certitudine data cand copilul se va naste. Colul uterin ar putea sa se dilate pâna la 3 cm, fara o declansare a travaliului pentru o luna sau mai mult. Multe dintre femeile gravide sufera de incontinenta urinara (pierderi de urina) in ultimele etape ale sarcinii, dar uneori este posibil sa pierdeti lichid amniotic inainte de declansarea travaliului. Deci, daca pierdeti un lichid, asigurati-va ca nu s-au rupt membranele amniotice ( copilul nu mai este protejat de posibile infectii) si se scurge lichid amniotic in loc de urina. Creste cantitatea de secretii vaginale pe masura ce organismul se pregateste de travaliu. Dupa aceasta saptamana e posibil sa pierzi dopul mucilaginos care proteja uterul de infectii sau bacterii si asta se poate intampla cu ore, zile sau saptamani inainte de nastere., de indata ce colul se dilata si se sterge (se subtiaza si se scurteaza). Are culoare galbena, este vascos si poate fi eliminat cu mici cantitati de sange rosu deschis si este usor de recunoscut de catre gravide.
Probabil ca incepeti sa simtiti o crestere a presiunii in partea inferioara a abdomenului si faptul ca bebelusul incepe sa coboare in pelvis. Acest fenomen se numeste "angajare"; astfel, veti putea respira si manca cu mai multa usurinta.
Alte modificari pe care le poate observa gravida sunt cresterea in dimensiuni a sanilor (care devin mai grei si mai plini ca urmare a schimbarilor hormonale, motiv pentru care s-ar putea sa devina incomozi;in unele cazuri sanii vor incepe sa secrete colostru sau pot aparea crapaturi pe areole),epuizarea si insomniile, urinarile frecvente, tensiunea crescuta, nivelul crescut al zaharului in organism, hemoroizii, durerile in zona inferioara a spatelui, durerile de cap.
Copilul este acum considerat complet dezvoltat.Are o greutate de 2.7 kg, 33 cm lungime de la partea de sus a capului la sacru si 45 cm de la cap pana-n picioare. Considerabil mai dolofan, copilul continua sa creasca cu aproximativ 28 de grame pe zi,astfel ocupa aproape tot spatiul disponibil.
Plamani sunt complet dezvoltati pentru a face fata mediului extrauterin. Dezvoltarea copilului devine din ce in ce mai completa, dar la nastere nu toate oasele sunt intarite, scheletul osos contine in continuare cartilaj, care faciliteaza trecerea prin canalul ingust al bazinului mamei.
Creierul este complet dezvoltat,iar Coordonarea copilului este foarte buna incat poate deja apuca cu degetele. Daca este expus la o lumina puternica, copilul se poate intoarce dupa ea in uter.Genele ii sunt prelungi, gatul i se subtiaza si pleoapele se inchid si se deschid cu usurinta. Lanugo, parul fin care a acoperit corpul copilului pana acum, a disparut in totalitate. Testiculele baieteilor au coboarat in scrot, iar sanii fetitelor sunt usor umflati datorita hormonilor, insa isi vor reveni dupa nastere.
Este posibil ca copilul sa se fi pozitionat deja cu capul in jos spre colul uterin si sa mentina aceasta pozitie pana la nastere,astfel veti respira si manca mai usor, dar va va fi mai greu sa mergeti pe jos. Nasterile de bebelusi cu picioarele in jos reprezinta 4% din numarul total de nasteri.
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Calendarul sarcinii - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii - Pagina 2 EmptyDum Oct 17, 2010 6:16 pm

Saptmana 38

Odata cu coborarea fatului in micul bazin,capul fatului comprima nervii din zona pelvina determinand impresia de mici socuri electrice in picioare si in interiorul vaginului.
De asemenea, in aceasta perioada puteti pierde dopul de mucus care a avut rolul de mentinere a uterului inchis,ferit de infectii . Acest eveniment ar putea anticipa initierea travaliului sau pur si simplu ar putea insemna ca travaliul va incepe in circa o saptamana sau doua.
Datorita lipsei de spatiu, este posibil ca, imediat inainte de nastere numarul miscarilor fetale sa se reduca considerabil. Cu toate acestea, este recomandabil sa tineti evidenta numarului de miscari fetale, apeland la ginecolog in cazul in care atinge niveluri alarmante.
Contractiile Braxton Hicks apar din ce in ce mai frecvent si mai intense. Acestea sunt contractii dezordonate, prin toate partile si la intervale de timp variate si nu prea dureroase. Adevaratele contractii de nastere incep in partea de sus a uterului si apoi il cuprind in intregime. Se produc la intervale din ce in ce mai mici si sunt din ce in ce mai dureroase. Daca contractiile Braxton Hicks cedeaza deobicei la schimbarea pozitiei, contractiile reale nu dispar decat dupa nastere. Semnele care prevestesc travaliul adevarat sunt pierderea dopului de mucus, ruperea membranelor, diareea sau greata si contractiile regulate.
Deoarece copilul s-a angajat in canalul pelvin si preseaza pe vezica urinara, veti simti nevoia sa mergeti foarte des la baie pentru a urina.Ati luat in greutate circa 11-13 kg,dar in urmatoarele saptamani ritmul in care veti lua in greutate se reduce(uneori este posibil chiar sa scadeti putin in greutate).
Avand o greutate de 3 kg si poate creste, de asemenea, cu 28 de grame pe zi, copilul, este acum complet dezvoltat, masurand 34 cm de la partea de sus a capului la sacru si 49 cm din cap pana-n picioare. Lanugo si vernix caseosa au disparut. in aceasta saptamana, unghiile s-au dezvoltat pentru a acoperi complet varful degetelor si vor continua sa creasca, astfel incat copilul pot avea nevoie de o manichiura!
Oasele craniului copilului tau sunt inca separate si vor ramane astfel pentru a permite oaselor sa se comprime suficient astfel incat capul copilului sa incapa prin canalul de nastere in timpul travaliului.
La nivelul intestinelor copilului se acumuleaza meconium: format de celule, lichid amniotic, lanugo ,mucus si substante eliminate de ficat, pancreas si vezica biliara ale copilului si acumulate in timpul sarcinii. Aceasta substanta verzui-bruna este primul scaun si va fi eliminat imediat dupa (sau in timpul) nastere.
Daca e baietel testicolele au coborat in scrot,daca e fetita labiile sunt complet formate. In cazul in care baieti se nasc cu testiculele necoborate, aceasta afectiune se numeste criptorhidie.
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Calendarul sarcinii - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii - Pagina 2 EmptyDum Oct 17, 2010 6:24 pm

Saptamana 39

Nu este surprinzator faptul ca acum va simtiti foarte obosita. Somnul poate fi dificil, din cauza uterului voluminos si a cresterii frecventei contractiilor Braxton-Hicks: prin urmare profitati de orice ocazie pentru a va odihni. Nici noaptea nu va veti putea odihni prea bine si va trebui sa mergeti des la baie si in acelasi timp va trebui sa faceti fata si crampelor de picioare.
Pe masura ce fatul se angajeaza, centrul de greutate se muta si poate aparea dezechilibrul.
Colul s-a inmuiat si s-a deschis partial. Daca colul nu a inceput sa se moaie, sa se stearga (sa se subtieze), sau sa se dilate (sa se deschida), este considerat “necopt” sau nepregatit pentru travaliu. In acest caz, medicul va folosi fie hormoni ,fie metode ”mecanice” pentru a pregati colul . Uneori acestea sunt suficiente pentru a declansa travaliul. In functie de situatie, metodele pot include ruperea membranelor sau folosirea de medicamente cum ar fi oxytocina pentru a declansa aparitia contractiilor. Daca acestea sau alte metode nu functioneaza se recomanda nasterea prin cezariana.
Multe femei elimina dopul de mucus cu o saptamana sau doua inaintea nasterii (altele il elimina chiar in momentul expulzarii fatului). Daca mucusul are culoarea roz sau contine sange, asteptati-va sa nasteti in zilele urmatoare. Ruperea membranelor poate aparea in orice zi. Imediat ce se rup membranele amniotice, trebuie anuntat medicul ginecolog.
Copilul are o lungime de aproximativ 35 cm de la partea de sus a capului la sacru si 50 cm din cap pana-n picioare, are acum putin spatiu disponibil si este posibil ca volumul de lichid amniotic in interiorul uterului sa inceapa sa scada. In medie, in aceasta etapa a sarcinii copilul acum cantareste mai mult de trei kilograme.
Continua sa se acumuleze depozite de grasime. In plus de grasimea normala, la fat se acumuleaza grasimea bruna (pe ceafa, intre umeri si in jurul organelor interne) care are un rol important in generarea de caldura in primele saptamani de viata.
Organele bebelusului sunt complet dezvoltate, dar plamanii sunt printre ultimele sisteme care vor atinge maturitatea completa. (chiar si dupa nastere, va dura cateva ore inainte ca respiratia sa se normalizeze). Placenta continua sa furnizeze anticorpi care il vor ajuta sa previna infectiile in primele 6 luni de viata. Prin alaptare, fatul va primi o multime de alti anticorpi atat de necesari.
Acum puteti fi sigur ca copilul dumneavoastra este pe deplin dezvoltat si gata pentru viata din afara uterului. Oasele craniului nu sunt complet unite, ca sa permita capului copilului sa treaca fara a dauna prin canalul cervical al mamei.
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Calendarul sarcinii - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii - Pagina 2 EmptyDum Oct 17, 2010 6:26 pm

Saptamana 40

Este posibil sa simtiti dureri in abdomenul inferior, mai ales atunci cand va ridicati sau tusiti,cauzate de relaxarea musculaturii si ligamentelor ce sustin uterul. In acest caz, practicati exercitii Kegel( pentru tonifierea musculaturii planseului pelvin) cat mai des posibil.
Odata cu angajarea copilului in micul bazin, s-ar putea sa simtiti dureri la nivelul feselor si picioarelor (aceste dureri apar datorita comprimarii filetelor nervoase din micul bazin de catre uter). Medicul ginecolog poate efectua un examen intern si observa daca colul uterin a inceput sa se dilate. Colul uterin ar trebui sa se inmoaie si se va deschide partial; contractiile Braxton Hicks devin mai puternice.
S-ar putea sa observati o pierderea dopului de mucus care sigileaza colul uterin pentru a proteja copilul de infectii. Dopul gelatinos sau filamentos poate fi alb, galben sau maro deschis cu pete de sange. In acest caz, contactati-va medicul ginecolog pentru o vizita.
Cele mai multe gravide se tem ca nu isi vor da seama daca a inceput travaliul. Nu au de ce sa se teama. Cu siguranta ca isi vor da seama. Semnele sunt usor de recunoscut. Se elimina dopul de mucus, se rup membranele si incep contractiile regulate.
La nastere, copilul cantareste, in medie, aproximativ 3400 de grame, dar ar putea fi mai slabut cantarind 2600g sau un copil de 4500g! Baietii au, de obicei, greutate si lungime mai mari decat fetitele, iar gemenii sunt mai mici. Acum are aproximativ 51 de cm lungime din cap pana-n picioare.
Micutul a dezvoltat un strat gros de grasime subcutanata, care ii da un aspect dolofan. Depozitele de grasime il vor ajuta sa isi regleze temperatura inafara uterului mamei. Pielea poate avea zone mai decolorate, zone de piele uscata sau zone rosiatice la nastere.
Pana acum toate oasele i s-au intarit cu exceptia oaselor capului, acestea urmand sa se intareasca progresiv dupa nastere, motivul acestei situatii fiind ca la nastere, capul copilului trebuie sa fie flexibil pentru a putea iesi. De altfel, din aceasta cauza, la copii nascuti pe cale normala, craniul, pentru cateva zile, va avea o forma usor conica.
Datorita hormonilor care trec prin placenta de la mama, organele genitale ale nou nascutilor, respectiv scrotul la baieti si labiile la fetite, pot fi marite. Pot aparea secretii din sanii bebelusilor, la ambele sexe. La fetite, pot aparea secretii vaginale rozalii. Nu este nimic anormal.
Toate organele copilului s-au dezvoltat complet si sunt gata sa functioneze. Plamanii inca produc cantitati mari de surfactant pentru a mentine deschise alveolele. Dupa ce se naste, copilul va continua sa creasca si sa acumuleze circa 220 de grame pe saptamana.
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
guzelnico
membru de baza
membru de baza
guzelnico


Mesaje : 1561
Data de inscriere : 12/04/2010
Varsta : 50
Localizare : Istanbul- Turcia

Calendarul sarcinii - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii - Pagina 2 EmptyMier Oct 20, 2010 1:20 pm

M-am gandit sa ilustrez calatoria celor 40 saptamani:

https://www.facebook.com/video/video.php?v=157603994273890
Sus In jos
Continut sponsorizat





Calendarul sarcinii - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii - Pagina 2 Empty

Sus In jos
 
Calendarul sarcinii
Sus 
Pagina 2 din 2Mergi la pagina : Înapoi  1, 2
 Subiecte similare
-
» Clexane in timpul sarcinii

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Sertarelul cu copii :: Conceptia si sarcina-
Mergi direct la: