Sertarelul cu copii
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Sertarelul cu copii

In viata de zi cu zi, alaturi de noi discutand despre copii si alte subiecte
 
AcasaAcasa  PortalPortal  Ultimele imaginiUltimele imagini  CăutareCăutare  ÎnregistrareÎnregistrare  ConectareConectare  

,,Un copil poate oricand sa-l invete pe un adult trei lucruri: cum sa fie multumit fara motiv, cum sa nu stea locului niciodata si cum sa ceara cu insistenta ceea ce-si doreste''. Paulo Coelho


 


 

 Calendarul sarcinii

In jos 
2 participanți
Mergi la pagina : 1, 2  Urmatorul
AutorMesaj
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Calendarul sarcinii Empty
MesajSubiect: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii EmptyDum Oct 17, 2010 4:29 pm

Saptamana a 1-a de sarcina
Varstele de sarcina: menstruala si fetala

Sarcina dureaza intre 37-43 de saptamani, insa majoritatea copiilor se nasc intre saptamanile 39-41 de sarcina.

Desi fecundarea (conceptia propriu-zisa a viitorului copil), se petrece la doua saptamani dupa mentruatie, medicul considera femeia insarcinata din prima zi a ultimei menstruatii.

Se diferentiaza deci doua "varste de sarcina":

•varsta menstruala: care incepe din prima zi a ultimei menstruatii
•varsta fetala: care incepe cu doua saptamani mai tarziu, din momentul conceptiei
Astfel, daca viitoarea mamica este insarcinata in saptamana a 14-a, varsta fatului va fi de 12 saptamani.

Ce se petrece in organismul viitoarei mamici?

Asadar, prima saptamana a viitoarei sarcini se considera din momentul primei zile a menstruatiei.

In aceasta perioada hipotalamusul si hipofiza secreta hormoni speciali, care pregatesc unul dintre miile de ovule pentru fecundare, iar membrana mucoasa a uterului pentru primirea embrionului.


Dezvoltarea copilului
In prima saptamana nu se poate vorbi despre dezvoltarea copilului intrucat in aceasta perioada femeia nu este cu adevarat insarcinata.
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Calendarul sarcinii Empty
MesajSubiect: Re: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii EmptyDum Oct 17, 2010 4:31 pm

Saptamana a 2-a de sarcina
Ce se petrece in organismul viitoarei mamici?

In acesta saptamana unul dintre miile de ovule este ales pentru fecundatie. Acest ovul se gaseste intr-un folicul Graaf plin cu lichid folicular.

In primele zile ale ciclului menstrual foliculul Graaf are diametrul de 2 mm, iar in decursul a 14 zile, in momentul ovulatiei, dimensiunea acestuia ajunge pana la 21 mm.

Ovulatia (ruperea foliculului de Graaf si eliberarea ovulului matur) are loc, de obicei, la sfarsitul saptamanii a 2-a si la inceputul saptamanii a 3-a.

Determinarea ovulatiei se pot face prin diverse metode, precum masurarea temperaturii bazale sau folosirea unor teste speciale, disponibile in farmacii.

Sfat
Pentru a avea loc fecundatia, frecventa optima a actelor sexuale, in perioada de inainte si de dupa ovulatie, trebuie sa fie o data la doua zile, deoarece capacitatea de fecundare a spermatozoizilor se mentine doua zile dupa ejaculare. In cazul raporturilor sexuale mai frecvente fertilitatea spermei scade.


Ultima editare efectuata de catre Admin in Dum Oct 17, 2010 4:50 pm, editata de 1 ori
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Calendarul sarcinii Empty
MesajSubiect: Re: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii EmptyDum Oct 17, 2010 4:32 pm

Saptamana a 3-a de sarcina
Ce se petrece in organismul tau?

La inceputul acestei saptamani va avea loc fecundatia (in caz ca nu s-a produs la sfarsitul celei de-a 2 saptamani), iar spre sfarsitul ei "bebelusul" tau va fi doar o ingramadire de celule.

Procesul de fecundatie se petrece in partea superioara a trompei uterine. Dintre toti spermatozoizii ce se indreapta spre ovul doar unul singur reuseste sa treaca de stratul protectiv al acestuia. Ca urmare, membrana ovulului sufera un proces chimic ce nu permite celorlalti spermatozoizi sa patrunda in interior. Astfel, are loc fecundatia.

Ajuns in ovul, spermatozoidul se descompune iar nucleul sau se uneste cu nucleul ovulului, astfel informatia genetica a mamei se combina cu cea a tatalui.

Din momentul conceptiei pana la nasterea copilului vor trece aproximativ 266 zile.

Ca rezultat al conceptiei se formeaza un embrion monocelular - zigotul. In scurt timp el va incepe diviziunea. Astfel, peste 30 ore de la fecundatie zigotul va fi format din 2 celule, inca peste 10 ore - 4 celule, iar peste 6-7 zile numarul de celule va ajunge la 250.

Embrionul se deplaseaza de-a lungul trompei uterine catre uter timp de 3-4 zile, continuand sa creasca si sa se dezvolte. Daca deplasarea incetineste poate apare sarcina extrauterina, iar daca embrionul se deplaseaza prea repede, acesta poate ajunge in uter in acel stadiu de dezvoltare cand nu poate avea loc inclavarea in mucoasa uterina sau se poate insera prea jos, ceea ce duce la complicarea sarcinii - placenta praevia sau implantarea prea jos a placentei.

Ajuns in uter ovulul fecundat capata denumirea de blastocist. Indata ce are loc implantarea in mucoasa uterina, ritmul de crestere si dezvoltare al embrionului se mareste semnificativ.

Implantarea incepe la 5-6 zile dupa fecundatie. Blastocistul elimina substante speciale ce au rolul de a distruge zona mucoasei uterine la nivelul caruia se ataseaza. Celulele externe ale blastocistului formeaza vilozitati ce se unesc cu vasele de sange.

Daca implantarea a avut loc cu succes, dezvoltarea embrionului va depinde acum de organismul tau, si nu de depozitele sale modeste cu substante nutritive.

In acest stadiu de dezvoltare "copilasul" tau are o forma sferica cu diametru de 0,1-0,2 mm.
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Calendarul sarcinii Empty
MesajSubiect: Re: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii EmptyDum Oct 17, 2010 4:34 pm

Saptamana a 4-a de sarcina
Ce se petrece in organismul tau?

In saptamana a 4-a de sarcina bebelusul tau este inca foarte mic, lungimea lui fiind de 0,36-1 mm. Odata cu aceasta saptamana incepe perioada embrionara de dezvoltare, care va dura pana la sfarsitul celei de a zecea saptamani de sarcina. Este timpul formarii si dezvoltarii tuturor organelor copilului.

Se formeaza foitele embrionare. Ele vor servi drept baza pentru dezvoltarea diferitor tesuturi si organe. Foita interna (endodermul) da nastere plamanilor, ficatului, sistemului digestiv, pancreasului. Din foita medie (mezodermul) se dezvolta scheletul, muschii, aparatul uro-genital, vasele sanguine si inima. Foita externa (ectodermul) raspunde de formarea pielii, parului, cristalinelor, smaltului dentar, sistemului nervos.

Tot acum, se dezvolta activ organele extraembrionare (corion, amnios si sacul vitelin). Ele asigura alimentatia, respiratia, sustinerea biochimica si protectia bebelusului tau. Corionul contribuie la formarea placentei, iar amniosul la formarea sacului amniotic.

Primele 12 saptamani de sarcina reprezinta perioada cea mai critica pentru bebelusul tau, deoarece marcheaza debutul formarii placentei. Placenta va juca un rol important atat in producerea de hormoni cat si in aprovizionarea copilului cu oxigen si substante nutritive.

Corpul galben

In momentul in care ovulul paraseste ovarul, in locul foliculului rupt se formeaza asa-numitul corp galben (corpus luteum). Acesta arata ca o vezicula mica pe peretele ovarului. La nivelul sau are loc dezvoltarea rapida a vaselor sanguine cu scopul de a produce hormoni precum, progesteron - esential pentru sustinerea sarcini in stadiile timpurii, pana la formarea placentei.

Rolul corpului galben este inca discutat de multi medici. Se considera ca este in special important in primele saptamani de sarcina, deoarece indeplineste functia de glanda, producand progesteron. Mai tarziu, in saptamanile 8-12 de sarcina, aceasta functie va fi preluata de placenta.

Corpul galben este prezent aproximativ 6 luni de sarcina, desi exista cazuri cand acesta, in mod normal, supravietuieste toata perioada sarcinii.

Cum te schimbi tu?

Spre sfarsitul celei de-a 4-a saptamani - inceputul saptamanii a 5-a de sarcina, probabil, inca astepti aparitia ciclului menstrual, iar anumite ganduri incep deja sa te framante. Cumpara un test de sarcina!

Cand se fac testele de sarcina?

Multe femei, care isi planifica sarcina, isi pun intrebarea: Cand pot face testul de sarcina pentru a obtine un rezultat sigur?

Producatorii testelor de sarcina, medicii, chiar si prietenele te vor sfatui sa nu faci testul pana la intarzierea ciclului. Haide sa vedem de ce si sa incercam sa calculam probabilitatea ca testul de sarcina sa iti arate rezultatul corect, in functie de ziua ovulatiei.

Luam ca reper un test de sarcina cu sensibilitatea 25 mUI/ml. Testul reactioneaza la prezenta in urina a hormonului - gonadotropina corionica umana (hCG). El va prezenta un rezultat pozitiv daca in urina femeii hormonul se gaseste intr-o cantitate mai mare de 25 mUI/ml.

Trebuie de stiut faptul ca acest hormon apare imediat dupa implantarea embrionului in peretele uterin, la inceput in sange apoi, putin mai tarziu, in urina. Iar implantarea are loc, la randul ei, in zilele 7-10 dupa ovulatie. Totusi, trebuie de luat in considerare ca, nivelul de hormoni nu ajunge imediat dupa implantare la valori de 25 mUI/ml, ci se ridica treptat, dublandu-se zilnic.

Sa presupunem ca implantarea a avut loc in ziua a 7-a dupa ovulatie, iar nivelul de hormoni, in aceasta zi, a ajuns pana la 2 mUI/ml. In ziua urmatoare nivelul de hCG se dubleaza fiind de 4 mUI/ml. La 9 zile dupa ovulatie, acesta se va dubla din nou, ajungand la 8 mUI/ml. Desi sarcina creste si se dezvolta, nivelul de hormoni nu este suficient de crescut pentru ca testul sa prezinte rezultatele corecte. Abia in ziua a 11-a dupa ovulatie nivelul de hCG trece, pentru prima data, pragul de 25 mUI/ml, iar testul de sarcina poate prezenta o a doua linie slaba.

Cu toate acestea, in calculele noastre, nu am tinut cont de faptul ca continutul de hormoni in urina poate fi mult mai scazut decat in sange, iar la fiecare femeie in parte acest nivel este individual.

Iar acum, imagineaza-ti ca implantarea a avut loc in ziua a 10-a dupa ovulatie si nu in ziua a 7-a. Aceasta inseamna ca linia a 2-a va aparea abia in ziua a 14-a dupa ovulatie.

Iata de ce producatorii de teste recomanda efectuarea testelor de sarcina numai dupa ce ai observat intarzierea ciclului menstrual, adica cel mai devreme dupa 15 zile de la ovulatie.
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Calendarul sarcinii Empty
MesajSubiect: Re: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii EmptyDum Oct 17, 2010 4:36 pm

Saptamana a 5-a de sarcina
Ce se petrece in organismul tau?

In aceasta saptamana copilasul tau nu are mai mult de 1,25 mm.

In centrul corpului sau se observa un ghem de tesut ce reprezinta mugurele inimii. Treptat incep sa se formeze si vasele de sange. Apar mugurii ficatului si pancreasului.

In saptamana a 5-a de sarcina embrionul capata forma literei "C".

Tot in aceasta perioada are loc inchiderea partiala a tubului neural. Tubul neural reprezinta prototipul sistemului nervos central, de aceea inchiderea sa la timp este esentiala. Un rol important in aceasta il joaca acidul folic care nu trebuie sa lipseasca din dieta ta.

De dezvoltarea tubului neural este strans legat procesul de formare a urechii interne si a ochilor. In aceasta saptamana are loc izolarea unui grup de celule care, in continuare, vor da nastere acestor organe de simt.

Spre sfarsitul saptamanii se formeaza mugurii organelor sexuale.

Cum te schimbi tu?

In cea de-a 5-a saptamana pot sa apara primele semne si simptome ale sarcinii: sensibilitate crescuta la diverse mirosuri, salivare excesiva, "greutate in piept". Unul dintre simptomele cele mai neplacute este raul de dimineata.

Toxicoza gravidica afecteaza aproximativ 70% dintre femei. Din pacate toate aceste fenomene sunt rezultatul schimbarilor fondului tau hormonal: organismul se modeleaza dupa cerintele copilasului tau. Pentru incurajare: spre saptamana a 13-a toate aceste simptome dispar treptat.

Invinge toxicoza!

•mananca des si in cantitati mici
•consuma alimente bogate in proteine, si anume: cascaval, oua, arahide, etc.
•nu uita de lichide, in special daca greata se transforma in varsaturi ce deshidrateaza organismul
•ai grija de tine, evita stresul si ofera-ti multa odihna
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Calendarul sarcinii Empty
MesajSubiect: Re: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii EmptyDum Oct 17, 2010 4:38 pm

Saptamana a 6-a de sarcina
Ce se petrece in organismul tau?

Bebelusul tau a mai crescut putin, el are deja 2-4 mm.

Saptamana a 6 se caracterizeaza prin cateva momente importante. Inainte de toate, este necesar sa precizam ca pe corpul embrionului apar mugurii membrelor, ce arata ca niste mici proeminente. Pe parcursul acestei saptamani membrele superioare incep sa se lungeasca, pe cand cele inferioare raman inca in stare rudimentara.

Tot acum se finalizeaza inchiderea tubului neural. Tubul neural deja prezinta cateva proeminente - vezicule cerebrale, una dintre care, continuand sa creasca si sa se diferentieze, formeaza mugurele emisferelor cerebrale si al cerebelului. Continua dezvoltarea ochilor si a urechii interne.

Inima devine activa, iar cu ajutorul unui ecograf modern am putea auzi contractiile ei. Frecventa batailor inimii copilasului tau este cuprinsa intre 100-160 batai/min, aproape de doua ori mai des decat la tine.

Deja formati rinichii primordiali, incepe intens sa se diferentieze o grupa de celule ce formeaza ureterele (ducte ce elimina urina din rinichi), si continua dezvoltarea organelor sexuale.

Tubul digestiv creste activ in lungime si formeaza diferite regiuni ale tractului gastrointestinal - stomac, intestin gros, intestin subtire. Ficatul si pancreasul, ce s-au izolat ca organe diferite inca din saptamana a 5-a, in aceasta perioada se formeaza in totalitate.

Cum te schimbi tu?

In aceasta perioada devii putin neechilibrata: intr-o zi te simti foarte epuizata, iar in alta esti foarte energica. Este normal, de vina sunt hormonii!
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Calendarul sarcinii Empty
MesajSubiect: Re: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii EmptyDum Oct 17, 2010 4:40 pm

Saptamana a 7-a de sarcina
Ce se petrece in organismul tau?

In saptamana a 7-a de sarcina copilasul tau a crescut pana la aproximativ 8 mm, iar spre sfarsitul acestei saptamani el va avea in jur de 10-13 mm. Greutatea sa - 0,8 g.

Incepe formarea fetei. Pe suprafata sa apare o mica fosa care poarta denumirea de foseta nazala. In continuare, in locul acestei fose se formeaza plica nazala si nasul propriu-zis. Odata cu plica nazala se formeaza si doua eminente pereche din care se vor dezvolta pavilioanele urechii. De asemenea, apar doua arcade osoase, precursorii maxilarului si mandibulei.

Continua dezvoltarea si cresterea intensa a creierului. Inima este deja impartita in camere, iar in plamani apar mugurii bronhiilor - ducte prin care aerul este condus la plamani.

La nivelul membrelor inferioare si superioare, aflate in dezvoltare, incep sa se diferentieze mainile si picioarele.

Teoretic, copilasul tau este considerat inca embrion. El are forma arcuata si prezinta o mica codita, prelungirea coccisului. Aceasta codita va disparea in urmatoarele 2 saptamani.

La sfarsitul acestei saptamani este deja format cordonul ombilical ce leaga sistemul cardiovascular al embrionului cu placenta, astfel se formeaza circulatia utero-placentara. Din acest moment alimentatia si respiratia embrionului sunt asigurate de sangele circulant prin vasele placentei si cordonul ombilical.

Fii atenta!

Majoritatea avorturilor spontane ale primului trimestru se produc in saptamana a 7-a de sarcina.

De ce se intampla acest lucru? Daca in saptamana a 5-a corpul galben se dezvolta si functiona la maxim, in saptamana a 7-a el incepe sa involueze si sa produca mult mai putin progesteron si estrogeni. Iar acesti hormoni joaca un rol foarte important in dezvoltarea embrionului in aceasta perioada a sarcinii.

Rolul de producere al acestor hormoni va fi preluat acum de placenta aflata in dezvoltare. De aceea, soarta sarcinii va depinde de cat de matura si pregatita este placenta sa preia noile sale functii.
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Calendarul sarcinii Empty
MesajSubiect: Re: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii EmptyDum Oct 17, 2010 4:41 pm

Saptamana a 8-a de sarcina
Ce se petrece in organismul tau?

Lungimea copilasului tau este doar de 14-20 mm.

Saptamana a 8-a de sarcina se caracterizeaza prin cresterea si dezvoltarea intensa a sistemului nervos. Corpul embrionului incepe sa se indrepte tot mai mult.

Continua dezvoltarea structurilor faciale: se formeaza narile, pavilioanele urechii, ochii ce sunt acoperiti de pleoape.

O noua realizarea a bebelusului tau este procesul de osificare a membrelor si oaselor craniului. Incepe formarea articulatiilor, in special articulatiile cotului si genunchiului.

La nivelul mainilor si picioarelor apar degetelele.

Tot in aceasta perioada se observa activitatea motorie a embrionului. Imagineaza-ti ca aceasta fiinta de marimea unui bob de fasole deja se misca, chiar daca tu nu simti inca acest lucru.

Desi iti doresti foarte tare sa afli sexul copilului, din pacate, in saptamana a 8-a organele genitale nu sunt sufiecient de dezvoltate pentru a afla acest lucru.

Cum te schimbi tu?

Probabil ca ai observat deja ca sutienul te strange din ce in ce mai mult. In curand vei avea nevoie de un numar mai mare. Acest lucru se intapla datorita cantitatii crescute de hormoni, ce pregatesc sanii pentru lactatie. Ei pot sa continue sa creasca pe parcursul intregii sarcini.

Tot in acesta saptamana pot aparea posibile probleme cu somnul, in special daca nu te simti confortabil sau daca simti nevoia sa mergi tot timpul la toaleta. O plimbare de 10-15 minute inainte de somn te va ajuta sa indepartezi tensiunile din timpul zilei si sa dormi mai bine.

Sfat!

Este foarte important acum sa te alimentezi corect. Planifica-ti alimentatia si nu te baza pe complexul de vitamine cumparat din farmacii. Acesta nu inlocuieste alimentatia sanatoasa ci reprezinta doar un supliment al acesteia.

Ratia zilnica trebuie sa includa: 2-2,5 litrii lichide, multe fructe si legume proaspete, sucuri naturale, alune, fructe uscate, cereale, carne, peste, oua, produse lactate.
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Calendarul sarcinii Empty
MesajSubiect: Re: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii EmptyDum Oct 17, 2010 4:42 pm

Saptamana a 9-a de sarcina
Ce se petrece in organismul tau?

In aceasta saptamana bebelusul tau a mai crescut putin. Lungimea sa este cuprinsa intre 20-30 mm. Greutatea este de aproximativ 1 g. El seamana din ce in ce mai mult cu o fiinta umana.

Micii lobi ai urechiuselor, gurita, nasul, narile devin tot mai evidente. Mainile si picioarele s-au lungit si s-au ingrosat.

Placenta este formata suficient pentru a prelua sarcina de baza de producere a hormonilor.

In aceasta perioada toate organele interne sunt deja structurate. In continuare, dezvoltarea lor consta in crestere si perfectionare.

Inima si-a terminat impartirea in cele patru camere (2 atrii, 2 ventriculi). Este capabila sa pompeze sangele prin vasele deja formate.

Au inceput sa se formeze mugurii dentari. De asemenea, se formeaza cerebelul - partea creierului ce asigura coordonarea miscarilor.

Caracterele sexuale primare deja exista, insa sexul copilului nu va putea fi stabilit inca pentru cateva saptamani.

O atentie aparte trebuie acordata cresterii si dezvoltarii ficatului, care in timpul dezvoltarii intrauterine a fatului, indeplineste rolul organului de baza al hematopoiezei, adica organ ce raspunde de formarea celulelor sanguine. Sangele fatului, dupa structura sa, este foarte diferit de sangele unui adult. In aceasta etapa ii lipsesc celulele albe (leucocitele), iar intregul sau continut este reprezentat exclusiv de eritrocite (celule rosii) de tip fetal.

Cum te schimbi tu?
In saptamana a 9-a de sarcina nu se observa inca nimic legat de "starea" ta. In schimb, tu te simti foarte insarcinata. Nu te lasa sa uiti de acest lucru nici toxicoza si nici emotivitatea/sensibilitatea excesiva. Schimbarile de dispozitie au devenit ceva obisnuit.

Modificarile din corpul tau, precum marirea uterului, a sanilor, a volumului sanguin si lichidului limfatic, iti aduc o crestere in plus a greutatii.

Fii atenta!
Daca esti predispusa la dilatarea varicoasa a venelor, in cea de-a 3-a luna de sarcina pot sa apara primele semne ale acestei afectiuni. Cel mai des se dilata venele de la nivelul membrelor inferioare si de la nivelul organelor genitale externe.
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Calendarul sarcinii Empty
MesajSubiect: Re: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii EmptyDum Oct 17, 2010 4:43 pm

Saptamana a 10-a de sarcina
Ce se petrece in organismul tau?

In cea de-a 10-a saptamana de sarcina copilasul tau cantareste aproximativ 4 g, iar lungimea lui este cuprinsa intre 31-42 mm.

Organele de baza, sistemele si partile corpului deja sunt formate si acum vor incepe sa creasca in dimensiuni.

Bebelusul este plasat confortabil in interiorul sacului amniotic, care este umplut cu lichid amniotic. In saptamana a 10-a de sarcina cantitatea de lichid in sacul amniotic este de aproximativ 20 ml.

In aceasta perioada copilul poate sa isi indoaie membrele - sunt formate articulatiile coatelor, genunchilor si degetelor. Se observa bine conturul coloanei vertebrale si terminatiile nervoase ce pleaca de la nivelul ei.

Fruntea este inca foarte inalta si proemina puternic inainte iar codita a disparut aproape complet.

Saptamana a 10-a reprezinta sfarsitul perioadei embrionare si inceputul perioadei fetale.

Cum te schimbi tu?
Incepand cu saptamana a 10-a poti auzi bataile inimii copilasului tau prin ecografie Doppler.

Uterul continua sa creasca iar spre sfarsitul acestei saptamani acesta are dimensiunea unui grapefruit.

In functie de starea ta de sanatate poti sa practici diverse exercitii fizice. Inotul si plimbarile sunt alegerile cele mai bune pentru toate cele 9 luni de sarcina, care te vor ajuta sa sustii cu brio cele 10-15 kilograme in plus, sa treci de nastere si sa revii curand la silueta ta de dinainte.

Sfat!
Daca sanii cresc foarte repede in dimensiuni, la nivelul lor pot sa apara vergeturi asemanatoare celor care mai tarziu vor apare la nivelul abdomenului. Poti folosi creme speciale pentru ingrijirea pielii ce stopeaza acest lucru.
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Calendarul sarcinii Empty
MesajSubiect: Re: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii EmptyDum Oct 17, 2010 4:45 pm

Saptamana a 11-a de sarcina
Ce se petrece in organismul tau?

In saptamana a 11-a de sarcina bebelusul tau are aproximativ 44-60 mm, iar greutatea lui este de 7-8 g.

Desigur, aspectul sau extern este inca neobisnuit: capul este mai mare decat trunchiul.

In aceasta perioada bebelusul tau este foarte agitat insa miscarile lui sunt lipsite de forta. Ele vor deveni mai frecvente si mai active odata cu cresterea si dezvoltarea sa. Inca cateva saptamani nu vei putea simti acrobatiile sale si nici sughitul sau, care apare periodic datorita formarii diafragmului.

Incepe sa functioneze hipofiza - glanda endocrina, care regleaza activitatea tuturor organelor si sistemelor organismului.

Se formeaza unghiile si primele vase limfatice. Barbia se separa de piept si treptat se dezvolta gatul.

Cum te schimbi tu?
Desi copilul tau creste foarte repede, la tine modificarile apar mult mai lent si sunt mai putin evidente. Esti foarte aproape de sfarsitul primului trimestru; uterul s-a dezvoltat odata cu fatul si este suficient de mare pentru a ocupa tot pelvisul.

In timpul sarcinii, pot aparea modificari ale parului sau unghiilor. Acestea nu sunt prezente la toate femeile insarcinate, iar daca ti s-a intamplat tie nu este un motiv de ingrijorare. Unele femei sunt mai norocoase prezentand o crestere mai accentuata a acestora. La altele, din contra, parul si unghiile devin mai fragile.

Unii medici considera ca aceste schimbari apar datorita intensificarii circulatiei sanguine. Altii sustin ca sunt rezultatul schimbarilor hormonale. In orice caz, aceste modificari sunt temporare.
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Calendarul sarcinii Empty
MesajSubiect: Re: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii EmptyDum Oct 17, 2010 4:48 pm

Saptamana a 12-a de sarcina
Ce se petrece in organismul tau?

Saptamana a 12-a de sarcina incheie ce-a de-a treia luna de dezvoltare a copilasului tau. El are acum o lungime de aproape 61 mm si o greutate de aproximativ 8-14 g.

Unele evenimente interesante si importante se petrec in aceasta perioada. De exemplu, incepand cu aceasta saptamana in sangele fatului sunt prezente nu doar celulele rosii (eritrocitele) ci si celulele albe (leucocitele), ce raspund de apararea imuna. Totusi, pana in momentul nasterii si cateva luni dupa nastere, fatul, dupa care copilul, nu poate crea independent un raspuns imun. Apararea sa este asigurata doar de imunitatea pasiva - acea aparare pe care i-o asigura mama prin intermediul celulelor imune, ce se gasesc la inceput in sangele, iar apoi in laptele matern.

Au loc procese importante la nivelul tractului digestiv. Intestinul continua sa creasca . El isi mareste considerabil lungimea si, intrucat loc in regiunea pelviana este foarte putin, acesta incepe sa se dispuna in anse (la fel ca la adulti).

Cu toate ca fatul nu se alimenteaza normal (pe gura), intestinul sau nu este gol. In cea de-a 12-a saptamana de sarcina el incepe sa faca primele miscari de inghitire. Fatul inghite lichidul amniotic din jurul sau.

Apar primele semne de formare a unui reflex foarte important - reflexul de supt. El isi poate apuca cu gurita degetul cel mare si pentru o anumita perioada il suge destul de activ.

Continua dezvoltarea creierului, formarea cailor de conducere ale maduvei spinarii si cresterea fibrelor nervoase ale nervilor periferici.

Spre sfarsitul acestei saptamani se pot observa destul de bine organele sexuale externe. Insa, printr-o ecografie obisnuita inca nu se pot diferentia (atat de mici sunt).

Tot in aceasta saptamana scheletul copilului, care a inceput mai devreme sa se dezvolte, acum se afla in faza de osificare.

Degetelele mainilor si picioarelor s-au separat complet, iar unghiile continua sa creasca. Pe corp apar regional fire de par.

Creste cantitatea de lichid amniotic. Volumul sau total este acum de 50 ml. In acest moment lichidul este asemenator plasmei materne, cu exceptia ca contine mai putine proteine.

Cum te schimbi tu?
Spre sfarsitul saptamanii a 12-a uterul devine prea mare ca sa incapa in totalitate in cavitatea pelviana. El are o proprietate extraordinara de a se intinde in timpul sarcinii; va reveni la dimensiunile anterioare in cateva saptamani dupa nastere.

Inainte de sarcina, uterul tau este apoape solid, volumul sau este de doar 10 ml sau chiar mai putin. In timpul sarcinii el se transforma intr-un sac muscular cu pereti mai subtiri, continand fatul, placenta si lichidul amniotic. La sfarsitul sarcinii volumul sau poate atinge 5-10 litrii. In asa fel, capacitatea sa se mareste de 500 sau chiar 1000 ori.

Este probabil ca inca pentru cateva saptamani sa nu ai nevoie sa porti haine de gravida, dar nu poti nega faptul ca in aceasta saptamana talia s-a marit.

Sfat!
Daca pana acum nu te-ai ocupat cu sportul, acum este timpul sa incepi exercitiile de dimineata. Atrage atentia mai mult asupra exercitiilor care pun in miscare muschii spatelui si membrelor inferioare.

Ai grija de mentinerea frumusetii sanilor. Alege-ti un sutien care ofera sanilor o sustinere mai buna si foloseste doar lenjeria din bumbac.
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Calendarul sarcinii Empty
MesajSubiect: Re: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii EmptyDum Oct 17, 2010 4:52 pm

Saptamana a 13-a de sarcina
Ce se petrece in organismul tau?

Bebelusul tau creste foarte repede! Lungimea corpului sau este de 6,5-7,8 cm si cantareste aproximativ 13-20 g. Are aproximativ dimensiunea unei piersici.

O schimbare interesanta este incetinirea cresterii capului sau in comparatie cu restul corpului, care reprezinta acum aproximativ jumatate din restul corpului. Pana in saptamana 21 el va reprezenta aproximativ o treime din corp, iar la nastere - doar o patrime din acesta.

Pe degetelele minuscule apar amprentele. Venele si organele transpar prin pielea inca foarte subtire.

Daca vei avea o fetita in cea de-a 13-a saptamana ovarele ei contin peste 2.000.000 de ovule.

Fata copilasului tau seamana fara indoiala cu cea a unei fiinte umane. Ochii s-au mutat din partile laterale in partea anterioara a fetei, iar urechile s-au plasat in pozitia lor normala.

Cum te schimbi tu?
Primul trimestru s-a incheiat! Riscul unui avort spontan se reduce de cateva ori.

Trimestrul al doilea este considerat mai confortabil deoarece toxicoza si discomfortul abdominal dispar treptat.
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Calendarul sarcinii Empty
MesajSubiect: Re: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii EmptyDum Oct 17, 2010 4:54 pm

Saptamana a 14-a de sarcina
Ce se petrece in organismul tau?

Micutul tau a mai crescut putin; are o lungime de 8-9,3 cm, iar greutatea lui ajunge la aproximativ 25 g.

Corpul se acopera cu firicele de par foarte fine formand un strat acoperitor numit lanugo.

Ficatul incepe sa produca bila iar splina sa ia parte la fabricarea de celule rosii (eritrocite). Rinichii produc urina pe care o elimina in lichidul amniotic.

Spre sfarsitul acestei saptamani de sarcina mainile au crescut intr-atat incat lungimea lor este proportionala cu restul corpului (picioarele inca mai trebuie sa creasca).

Inca nu poti simti miscarile bebelusului tau, cu toate ca membrele sale au devenit mai active.

Cum te schimbi tu?
Volumul mare de lichid din organismul tau provoaca cresterea transpiratiei si secretiei vaginale. Aceste fenomene sunt absolut normale, chiar daca necesita proceduri igienice suplimentare.

Uneori vasele de sange mici (capilarele) nu suporta suprasolicitarile, de aceea unele femei gravide prezinta frecvent sangerari nazale sau formeaza usor vanatai.

In cazul in care prezinti sangerari nazale repetate asigura-te ca aerul din incapere este umed si, de asemenea, consulta un medic.
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Calendarul sarcinii Empty
MesajSubiect: Re: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii EmptyDum Oct 17, 2010 4:55 pm

Saptamana a 15-a de sarcina
Ce se petrece in organismul tau?

Cresterea rapida a copilasului tau continua: are o lungime de 9,3-10,3 cm si o greutate de 50 g.

El incepe sa exerseze respiratia, tragand lichid amniotic in plamani si eliminandu-l inapoi. Lichidul amniotic se reinnoieste complet la fiecare 2-3 ore, ceea ce ii mentine permanent sterilitatea si compozitia chimica.

Se considera ca in aceasta saptamana inima micutului tau pompeaza aproximativ 23 litrii sange in 24 ore.

Desi pleoapele sunt inchise el poate simti lumina.

Scheletul este deja format iar osificarea sa continua. Daca i-am face bebelusului o radiografie in aceasta perioada, oasele sale ar fi evidente.

Cum te simti tu?
Este inca devreme sa simti miscarile copilului. Primele miscari se simt intre saptamanile 16-22 de sarcina. Desigur, mamele bipare sau tripare le recunosc mai repede decat mamele aflate la prima sarcina. De asemenea, mamele mai slabute simt aceste miscari mai devreme decat cele mai plinute.

Cresterea rapida a uterului provoaca intinderea ligamentelor sale. Ca rezultat poate apare o senzatie dureroasa in partea inferioara a abdomenului si in regiunea inghinala.

Sfat!
Sub influenta hormonilor gingiile tale devin sensibile si pot sangera. Spala-te regulat pe dinti si clateste-ti gura cu decoct de musetel. O infectie in cavitatea bucala este la fel de periculoasa pentru bebelus ca orice alta infectie.
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Calendarul sarcinii Empty
MesajSubiect: Re: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii EmptyDum Oct 17, 2010 4:57 pm

Saptamana a 16-a de sarcina
Ce se petrece in organismul tau?

Cu o lungime de 10,8-11,6 cm si o greutate de aproximativ 80 g, in cea de-a 16 saptamana de sarcina bebelusul tau aminteste un fruct de avocado.

Membrele inferioare sunt mult mai dezvoltate, iar gatul a ridicat capul mai sus. Parul fin lanugo acopera capul copilasului.

In aceasta saptamana la baietei apare prostata, iar la fetite ovarele coboara din cavitatea abdominala in cea pelviana.

Cum te simti tu?
Odata cu cresterea copilului tau, de asemenea cresc uterul si placenta. Daca cu 6 saptamani in urma uterul tau cantarea 140 g, acum greutatea lui a ajuns la aproximativ 250 g. Cantitatea lichidului amniotic de asemenea creste. Volumul sau a ajuns la 250 ml.

Cu ajutorul ecografiei, in saptamana a 16-a de sarcina, se pot observa miscarile copilului. Probabil ca le simti si tu deja. Iar daca nu, nu te intrista. De obicei primele miscari se simt intre saptamanile 16-22. La fiecare femeie miscarile se simt diferit si, in plus, un copil poate fi mai activ decat altul.

In aceasta luna poti avea o surpriza neplacuta - aparitia constipatiei. Modificarile hormonale din organism si cresterea uterului incetinesc motilitatea intestinului. Acest lucru determina intarirea maselor alimentare si intarzierea eliminarii lor.

Sfat!
Pentru a evita aparitia constipatiilor bea multa apa plata (nu mai putin de 1-1,5 litrii in 24 ore). Serveste cate un pahar de apa inainte de masa. Poti inlocui paharul cu apa cu unul de chefir.

Fa multa miscare, imbogateste-ti alimentatia cu celuloza si produse ce au efect purgativ.

Daca nimic din toate acestea nu te ajuta, adreseaza-te medicului
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Calendarul sarcinii Empty
MesajSubiect: Re: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii EmptyDum Oct 17, 2010 4:58 pm

Saptamana a 17-a de sarcina
Ce se petrece in organismul tau?

In aceasta saptamana bebelusul tau are o lungime de 11-12 cm si o greutate de aproximativ 100 g.

Se imbunatateste auzul iar cordonul ombilical ce leaga copilul de placenta devine mai gros si mai rezistent.

Incepand cu sapatamana a 17-a de sarcina la fat incepe sa se formeze stratul adipos ce participa la producerea de energie si la procesele metabolice.

Cum te simti tu?
Pe masura ce sarcina avanseaza, varful uterului devine aproape sferic. El creste mai rapid in lungime (inspre abdomen) decat in latime, devenind mai oval. Uterul umple pelvisul si incepe sa creasca in abdomen, impingand intestinele in sus si in partile laterale. Ulterior, va ajunge pana la nivelul ficatului. El nu este mobil , insa nu este nici ferm fixat intr-un singur loc.

Cand stai in picioare uterul atinge peretele abdominal anterior. In aceasta pozitie te poti simti cel mai comod. Cand te culci pe spate, el preseaza splina si vasele de sange (vena cava si aorta).
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Calendarul sarcinii Empty
MesajSubiect: Re: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii EmptyDum Oct 17, 2010 5:00 pm

Saptamana a 18-a de sarcina
Ce se petrece in organismul tau?

Omuletul din interiorul tau cantareste aproximativ 150g, iar lungimea sa este de 12,5-14 cm.

In aceasta saptamana incepe sa se formeze mielina in jurul nervilor (substanta ce formeaza teaca de mielina a fibrelor nervoase mielinice), proces care va continua inca un an dupa nastere.

Copilul foloseste intens calciul tau pentru formarea si intarirea scheletului. Unghiile deja au crescut, s-au format falangele degetelor de la maini si picioare, au aparut mugurii dintilor pemanenti, care sunt dispusi sub mugurii dintilor temporari.

In piele se formeaza glandele sudoripare, iar sub piele continua formarea stratului adipos care va ajuta copilul sa-si mentina temperatura normala a corpului dupa nastere.

Din firele de par si celulele pielii copilului se formeaza vernix caseosa - substanta de culoare alb-cremoasa ce protejeaza pielea fatului pana la nastere.

In saptamana a 18-a de sarcina ecocardiografia poate detecta anumite malformatii ale inimii. Acest lucru este in special important in identificarea anumitor afectiuni, precum sindromul Down.

Cum te simti tu?
Din cauza presiunii uterului asupra stomacului si scaderii peristaltismului in aceasta perioada poate sa apara pirozisul (senzatia de arsura). Acesta se intensifica in stadiile tardive ale sarcinii.

Pirozisul este produs de refluxul continutului gastric in esofag.

Pentru a evita aparitia sa mananca des si in portii mici. De asemenea, evita aplecarile si pozitia orizontala a corpului imediat dupa masa.
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Calendarul sarcinii Empty
MesajSubiect: Re: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii EmptyDum Oct 17, 2010 5:03 pm

Saptamana a 19-a de sarcina
Ce se petrece in organismul tau?

In aceasta saptamana bebelusul tau a acumulat aproximativ 200 g, iar lungimea lui ajunge pana la 13-15 cm.

Mainile si picioarele devin simetrice si proportionale cu restul corpului. Rinichii continua sa produca urina.

Saptamana a 19-a de sarcina este momentul critic pentru dezvoltarea celor 5 simturi de baza. Creierul copilului determina regiuni speciale care vor raspunde de simtul tactil, miros, gust, auz si vaz.

El incepe sa cunoasca mediul inconjurator: isi suge degetul, se atinge pe fata, isi mangaie piciorusele si manutele, inghite lichid amniotic.

Cum te simti tu?
De la inceputul sarcinii pana acum ai acumulat in jur de 3,6-6,3 kg. Cum se distribuie aceasta greutate?

Doar 200 g corespund copilului. Placenta cantareaste aproximativ 170 g, lichidul amniotic 320 g, tot atat (320 g) cantareste si uterul. S-au marit si sanii, fiecare cu 180 g. Restul greutatii se datoreaza volumului crescut de sange si altor depozite.

Uneori poti simti o senzatie dureroasa sau chiar dureri fulgeratoare intr-o singura parte sau in ambele parti laterale ale abdomenului. Aceste dureri apar la nivelul ligamentelor rotunde ale ovarului.

Ligamentele rotunde sunt atasate de partile laterale ale uterului, in portiunea sa superioara, si de peretii laterali ai pelvisului. In timpul sarcinii, cand uterul se mareste, ligamentele se intind, devenind mai lungi si mai groase. Miscarile tale intind si mai tare aceste ligamente ceea ce provoaca senzatii neplacute sau chiar durere. Acest lucru nu constituie un motiv pentru ingrijorare. Insa, daca durerea persista, este prezenta chiar in perioadele de odihna, sau daca este foarte puternica adreseaza-te medicului tau.

Este posibil ca in aceasta saptamana sa observi modificari de culoare ale pielii. Aceasta se datoreaza continutului crescut de estrogen. Inchiderea la culoare a pielii este un lucru obisnuit in timpul sarcinii. De obicei, modificarile apar deasupra buzei superioare, la nivelul obrajilor, fruntii, si se numesc cloasma.

De asemenea, datorita cresterii nivelului de melanina (substanta care coloreaza parul, pielea si ochii), se intuneca la culoare sfarcurile, axilele, cicatricile, pistruii, defectele pielii si vulva, la fel ca si linia ce trece de-a lungul abdomenului de la ombilic spre osul pubian. La majoritatea femeilor gravide, aceste modificari trec la scurt timp dupa nastere. Intre timp protejeaza-ti pielea si evita expunerea la soare, care intensifica modificarile pigmentare.

Pruritul (mancarimea) este un alt simptom frecvent ce apare in timpul sarcinii. Aproximativ 20% dintre femeile gravide sufera de prurit. De obicei, el nu prezinta un pericol nici pentru tine si nici pentru bebelusul tau. Pruritul apare datorita intinderii pielii, in special in cazul unei cresteri rapide in greutate.

Sfat!
In cazul aparitiei pruritului, ca si in cazul oricarui alt simptom nou, este necesar sa te adresezi medicului tau. Cel mai des nu necesita tratament, dar incearca sa nu te scarpini intens in zonele afectate. In asa fel doar vei intensifica mancarimea.

Poti calma pruritul folosind lotiuni calmante ce contin mentol sau chiar creme hidratante obisnuite.
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Calendarul sarcinii Empty
MesajSubiect: Re: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii EmptyDum Oct 17, 2010 5:05 pm

Saptamana a 20-a de sarcina
Ce se petrece in organismul tau?

Saptamana a 20-a de sarcina! Tu si bebelusul tau ati parcurs jumatate din drum, mai ales jumatatea cea mai dificila si raspunzatoare. In aceasta saptamana bebelusul tau cantareste aproximativ 260 g, iar lungimea lui este de 14-16 cm - dimensiunea unei banane.

Intreg corpul copilului este invelit de vernix caseosa (substanta de culoare alb-cremoasa, formata din lanugo si celulele pielii), care il protejeaza pe toata perioada sarcinii si il ajuta sa traverseze canalul de nastere.

El a inceput sa inghita tot mai mult, ceea ce reprezinta fara indoiala o practica buna pentru sistemul sau digestiv. De asemenea, in saptamana a 20-a de sarcina se formeaza meconiul (substanta vascoasa de culoare inchisa), ca rezultat al proceselor digestive in urma inghitirii lichidului amniotic.

Cum te simti tu?
In timpul sarcinii secretiile vaginale devin mai abundente. Acest fenomen se numeste leucoree. Ele au o culoare alba sau galbuie si prezinta o consistenta densa.

Nu te ingrijora! - nu este o infectie.

Leucoreea este produsa de marirea afluxului de sange spre tesuturile uterine. Apropo, acest aflux permite medicului sa detecteze sarcina in stadiile sale timpurii: mucoasa uterului devine albastra sau violeta (semnul Chadwick).

Daca aceste scurgeri sunt foarte abundente foloseste absorbante. Utilizarea dusurilor vaginale nu este recomandata.

Daca totusi folosesti dusul, straduie-te ca jetul de apa sa nu fie foarte puternic si sa nu patrunda in vagin mai adanc de 2,5 cm.

Folosirea dusului poate provoca hemoragii sau, mult mai grav, embolie gazoasa. Embolia gazoasa reprezinta patrunderea aerului in sange. Apare rar, insa consecintele sale pot fi foarte grave.
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Calendarul sarcinii Empty
MesajSubiect: Re: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii EmptyDum Oct 17, 2010 5:29 pm

Dezvoltarea copilului in a douazeci si unu saptamana de sarcina:
•in perioada celui de-al doilea semestru, copilul este complet dezvoltat iar de acum incolo va creste exclusiv in dimensiune si greutate
•copilul poate inghiti si are si capacitatea sa auda, uneori mama poate resimti miscari repetitive in abdomen, cauzate de copilul care sughita
•inima ajunge la dezvoltarea completa, mielina acopera celulele nervoase
•este sensibil la lumina puternica, expus va duce mainele la ochi
•copilul continua sa creasca in lungime si greutate, se misca din ce in ce mai mult, poate sa apuce cu manutele si sa loveasca cu picioarele
•organele genitale se disting
•cordonul ombilical se ingroasa si se lungeste pe masura ce saptamanile trec
•este acoperit cu o substanta numita vernix caseosa, formata din secretii sebacee si din celule descuamate si are rolul de a proteja pielea fatului de contactul cu lichidul amniotic.
•de la aceasta perioada se poate comunica cu copilul, multi oameni citesc povesti sa le canta diverse cantece, copilul reactionand la stimulii sonori


Schimbari in corpul mamei in a douazeci si unu saptamana de sarcina:
•uterul va continua sa creasca in dimensiune, varful uterului este la acelasi nivel cu buricul
•dureri datorate cresterii dimensiunilor uterului, dureri ascutite de scurta durata.
•oboseala, epuizare, ameteli, insomnie
•greturi si varsaturi, constipatie, urinari dese, iritatii
•stari de dispozitie fluctuante, uneori de la un pol la celalalt, dureri de spate.
•sensibilitate crescuta in zona sanilor, schimbarea culorii areolelor si inchiderea la culoare, pot secreta o substanta numita colostru, venele devin din ce in ce mai vizibile
•castigare in greutate, cresterea temperaturii corporale
•stari de dispozitie fluctuante, oboseala
•stari de preocupare pentru starea sarcinii si viitorul copilului
•contractii ale uterului, crampe sau dureri
•pot aparea dureri la picioare, datorita nervului sciatic ce trece pe sub uter, cresterea copilului putand presa acest nerv
•este recomandat ca din acesta perioada sa se exerseze dormitul pe lateral
•incep sa apara vergeturi si mancarimi ale pielii
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Calendarul sarcinii Empty
MesajSubiect: Re: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii EmptyDum Oct 17, 2010 5:31 pm

Dezvoltarea copilului in a douazeci si doua saptamana de sarcina:
•in perioada celui de-al doilea semestru, copilul este complet dezvoltat iar de acum incolo va creste exclusiv in dimensiune si greutate
•cantareste aproximativ 420 si 460 de grame iar lungimea lui a ajuns la 25-27 cm
•mama poate resimti miscari repetitive in abdomen, cauzate de copilul care sughita
•inima ajunge la dezvoltarea completa, mielina acopera celulele nervoase
•este sensibil la lumina puternica, expus va duce mainele la ochi
•copilul continua sa creasca in lungime si greutate, se misca din ce in ce mai mult, poate sa apuce cu manutele si sa loveasca cu picioarele
•organele genitale se disting
•cordonul ombilical se ingroasa si se lungeste pe masura ce saptamanile trec
•este acoperit cu o substanta numita vernix caseosa, formata din secretii sebacee si din celule descuamate si are rolul de a proteja pielea fatului de contactul cu lichidul amniotic.
•de la aceasta perioada se poate comunica cu copilul, multi oameni citesc povesti sa le canta diverse cantece, copilul reactionand la stimulii sonori


Schimbari in corpul mamei in a douazeci si doua saptamana de sarcina:
•uterul va continua sa creasca in dimensiune, varful uterului este la acelasi nivel cu buricul
•dureri datorate cresterii dimensiunilor uterului, dureri ascutite de scurta durata.
•oboseala, epuizare, ameteli, insomnie
•greturi si varsaturi, vor fi in scadere
•constipatie, urinari dese, iritatii, vor creste
•stari de dispozitie fluctuante, uneori de la un pol la celalalt, dureri de spate.
•sensibilitate crescuta in zona sanilor, schimbarea culorii areolelor si inchiderea la culoare, pot secreta o substanta numita colostru, venele devin din ce in ce mai vizibile
•castigare in greutate, cresterea temperaturii corporale
•stari de dispozitie fluctuante, oboseala
•stari de preocupare pentru starea sarcinii si viitorul copilului
•contractii ale uterului, crampe sau dureri
•pot aparea dureri la picioare, datorita nervului sciatic ce trece pe sub uter, cresterea copilului putand presa acest nerv
•este recomandat ca din acesta perioada sa se exerseze dormitul pe lateral
•incep sa apara vergeturi si mancarimi ale pielii
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Calendarul sarcinii Empty
MesajSubiect: Re: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii EmptyDum Oct 17, 2010 5:35 pm

Saptamana 23

Ati luat deja in greutate intre 5,5 si 6,8 Kg si incepand de acum, cresterea in greutate capata un ritm alert, cam de 200 g pe saptamana. Uterul dumneavoastra este cu aproape 2-3 cm mai sus de ombilic. In cea de-a 23-a saptamana de sarcina uterul tau e de marimea unei mingi de fotbal. Uterul, in crestere, exercita presiune asupra asupra spatelui si pelvisului tau putandu-ti cauza dureri periodice asupra spatelui si picioarelor.
Se poate observa o crestere a secretiilor vaginale (dar fara sangerari). Anxietatea, urinarile frecvente, arsurile la stomac, crampele la picioare, si orice alt discomfort au ca rezultat reducerea numarului de ore de somn la gravide. Se recomanda dormitul pe partea stanga, de odihna mamei depinzand sanatatea fatului.
S-ar putea sa observi uneori in sarcina umflarea tesuturilor moi in special la nivelul gleznelor si picioarelor. Acestea se numesc edeme si apar datorita modificarilor compozitiei chimice a sangelui ce determina trecerea fluidului din vasele sanguine in tesuturi si deoarece uterul ce creste progresiv in dimensiuni determina cresterea presiunii la nivelul venelor ce aduc spre inima sangele din partea inferioara a organismului si determina astfel incetinirea circulatiei la nivelul membrelor inferioare. Edemele sunt accentuate mai ales seara si pe timpul verii. Corpul tau va elimina excesul de lichid dupa ce vei naste.
Pot aparea hemoroizii cu sangerari anale,varice la nivelul membrelor inferioare, contractii de tip Braxton Hicks(nu sunt dureroase si ajuta corpul sa se pregateasca pentru nastere), sangerari de gingie.
Gravidele trebuie avertizate asupra simptomelor care prevestesc nasterea prematura: contractiile regulate (4 sau mai multe pe ora), senzatia de apasare in zona genitala, ruptura membranelor si eliminarea de lichid amniotic ( uneori poate fi dificil de diferentiat lichidul amniotic de urina).
Acum, copilul are 20 cm lungime de la partea de sus a capului(vertex) la sezut si 28 cm de la cap pana-n picioare.Are o greutate de 500 grame, iar proportiile organismului sunt aproape similare cu ale unui nou nascut, desi este mult mai slab, datorita depozitelor reduse de grasime. Depunerea de grasime incepe intr-un ritm alert dar pielea copilului arata inca rosie si ridata datorita pielii care a inceput sa isi piarda transparenta formandu-si pigmentul.
In cursul acestei saptamani isi deschide pleoapele. Chiar daca isi poate misca ochii,campul vizual este limitat.
Copilul continua sa creasca si sa se pregateasca pentru nastere. Plamanii sunt in curs de dezvoltare ,se formeaza surfactantul, o substanta care va ajuta la extinderea plamanilor dupa nastere. Vasele de sange din plamanii lui se dezvolta pentru a se pregati pentru procesul de respiratie.
Bataile inimii fatului sunt suficient de puternice pentru ca acestea sa poata fi ascultate cu stetoscopul.Intestinul continua sa formeze meconium, care este primul scaun care va fi expulzat. Pancreasul copilului s-a dezvoltat bine si a inceput deja sa produca insulina.
Unghiile sunt pe deplin formate. Lanugo (pufuletul fin de pe pielea bebelusului) se inchide la culoare. Oasele urechii mijlocii se osifica in continuare.
Primii dinti de lapte incep sa se formeze in gingii si papilele gustative pot distinge gustul dulce de amar. Mugurii dintilor sunt dezvoltati, acum incepe formarea smaltului din care vor aparea dintii de lapte.
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Calendarul sarcinii Empty
MesajSubiect: Re: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii EmptyDum Oct 17, 2010 5:37 pm

Saptamana a 24 a

In cea de-a 24-a saptamana vei observa ca uterul tau e cu 3 sau 4 cm deasupra buricului. Este posibil ca durerea de ligamente rotunde sa creasca in intensitate odata cu cresterea uterului iar ligamentele continua sa se intinda pentru a suporta greutatea copilului. Pielea de pe abdomen si sani se intinde si pot aparea mancarimi. De cele mai multe ori, mancarimile se datoreaza pielii uscate. Consumul suficient de apa si masajul cu creme hidratante sunt de ajutor.
Alte simptome precum schimbari la nivelul sanilor, urinari frecvente, constipatie, indigestie, arsuri, mancarimi,hemoroizi datorita presiunii din uter. De asemenea, ochii pot fi sensibili si uscati, iar oftalmologii recomanda folosirea de lacrimi artificiale in aceste cazuri.
Tensiunea arteriala poate creste usor pe masura ce revine la valoarea normala de dinainte de sarcina(a fost scazuta intre saptamanile 22 si 24). Simptomele care ar trebui sa te alerteze includ: edeme ale fetei si ale mainilor, crestere in greutate brusca (datorita retentie apei), vedere incetosata neclara, senzatia de puncte intunecoase in fata ochilor, dureri de cap bruste severe sau persistente, sau dureri la nivelul abdomenului superior.
Intre saptamanile 24 si 28 se face o masurare a cantitatii de glucoza din organism dupa ingestia a 75 de grame de glucoza(testul de toleranta la glucoza). Cu aceasta analiza se poate descoperi diabetul gestational, o forma de diabet temporara pe perioada sarcinii, ce are ca efect un nivel scazut de zahar in sangele copilului. Prezenta acestei forme de diabet va creste sansele ca nasterea sa se faca prin cezariana, deoarece copilul poate fi foarte mare (macrosomia). Printre simptome se numara setea excesiva, oboseala, greata, urinarile frecvente.Aproximativ 2-5% dintre gravide fac diabet gestational.
La 24 de saptamani copilul este considerat oficial "vital". Aceasta inseamna ca, daca s-ar naste acum ar supravietui in afara corpului mamei, intr-o unitate de terapie intensiva.
Acum cantareste aproximativ 600 de grame si masoara aproximativ 21 de cm de la partea de sus a capului(vertex) la sezut. Odata ce copilul a ajuns la 1000 de grame de greutate, sansele sale de supravietuire dupa o nastere prematura vor creste cu aproximativ 70%.
Muscultura mainilor s-a dezvoltat si coordonarea lor se imbunatateste. Fatul poate acum sa clipeasca, inchizand si deschizand frecvent ochii. Urechea interna, care este responsabila de echilibrul organismului, este complet formata, astfel ca fatul stie ce inseamna in sus si in jos atunci cand se misca in lichidul amniotic. In cazul baietilor, scrotul este acum bine dezvoltat. Daca este baiat, testicolele incep sa coboare la nivelul scrotului (proces ce va dura cam 2-3 zile).
Sacii cu aer(alveolele) incep sa se dezvolte in plamanii fatului. Plamanii vor produce o substanta numita surfactant pulmonar care acopera captusala interioara a acestor saci cu aer. Secretia ajuta plamanii sa se dezvolte normal atunci cand copilul va respira. Vasele de sange din plamanii bebelusului se dezvolta, pregatindu-se pentru respiratie, incepe sa clipeasca, ochii deschizandu-se si inchizandu-se frecvent, iar genele si sprancenele sunt prezente.
De acum inainte, pielea va continua sa acumuleze depozite de tesut gras si plamanii sunt in curs de pregatire pentru nastere. in plus, va dezvolta un ciclu somn- trezire, cu miscari rapide ale ochilor(REM) si, adesea, in timp ce sughita face exercitii de respiratie.
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Calendarul sarcinii Empty
MesajSubiect: Re: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii EmptyDum Oct 17, 2010 5:39 pm

saptamana 25

Sunteti acum in al treilea trimestru de sarcina si uterul a ajuns acum la dimensiunea unei mingi de fotbal. Cele mai multe femei au crescut in greutate cu aprox. 7-8 kg pana in aceasta saptamana de sarcina. Uterul aflat in crestere poate cauza crampe in picioare si in abdomen ceea ce de asemenea este normal.
Uterul apasa pe zona lombara si pe bazinul mamei si pot aparea dureri de spate si picioare. Gravidele nu pot sta mai multe ore in aceeasi pozitie, tot datorita acestor dureri. O baie calda sau comprese reci pot alina durerea sau puteti sa va planificati un masaj prenatal cu un terapeut antrenat.
Datorita presiunii uterului asupra colonului si a efectelor hormonilor de sarcina asupra intestinelor (le incetineste activitatea) apare sau se agraveaza constipatia si urinarea frecventa.Pentru a combate constipatia se recomanda o dieta bogata in fibre si consumul corespunzator de lichide. Tot in aceasta perioada, unele femei sufera de hemoroizi.
Este momentul de aparitie a vergeturilor (pe burta, pe sani, pe coapse). Datorita intinderii prea mari, fibrele elastice se rup si procesul de cicatrizare duce la aparitia liniilor rosietice care vor deveni in timp sidefii. Pentru a le reduce vizibilitatea si chiar estompa, puteti recurge la creme recomandate femeilor gravide.
Datorita modificarii nivelului de hormoni din corp va aparea o crestere a metabolismului si odata cu ea si o crestere a temperaturii corporale.
Ochii dumneavoastra pot capata sensibilitate la lumina, si ii puteti simti uscati, un simptom perfect normal al sarcinii denumit si ochi uscati. Spre diminuarea discomfortului utilizati o solutie de lacrimi artificiale care ii va hidrata.
Progesteronul care reduce viteza de golire a stomacului (pentru a permite absorbtia a cat mai multi nutrienti pentru copil), dar si uterul aflat in continua crestere va incepe sa preseze asupra stomacului putand cauza aparitia indigestiilor si a arsurilor la stomac. Incearcati sa manancati mai de,s portii mici si evitati alimentele grase si foarte condimentate.
Sanii se maresc ca volum, iar areolele mamare s-au inchis mult la culoare.
Nivelul de colesterol din organism este destul de ridicat acum si este mai mult decat indicat sa evitati mancarurile bogate in colesterol.
Se recomanda exercitiile Kegel datorita faptului ca zona genitala poate deveni intinsa si slabita si apar frecvent probleme in controlul urinar, timp de mai multe luni pana la ani de zile dupa nastere. Exercitiile constau in contractia muschilor din jurul vaginului si anusului, ca si cum ati intrerupe jetul urinar, pentru 5-10 secunde, in reprize a cate 10 exercitii de cat mai multe ori pe zi. Se presupune ca ele intaresc musculatura vaginala si perineala.
Copilul are acum o lungime de 22 cm din partea de sus a capului(vertex) la sacru sau 34 de cm din cap pana in picioare si cantareste circa 700 de grame. Sistemul lui respirator este in curs de dezvoltare. Narile, care au fost inchise, incep sa se deschida si sa se dezvolte vasele sanguine in plamani. Copilul va continua sa faca exercitii de respiratie, desi, desigur, nu exista inca aer in plamani. Pielea lui inca este transparenta si zbarcita. Pielea capata mai mult vernix, un invelis care protejeaza copilul de aciditatea lichidului amniotic si ajuta la pastrarea temeperaturii corporale dupa nastere.Incep sa se formeze articulatiile si ligamentele coloanei vertebrale.
Chiar si creierul lui este in curs de dezvoltare rapida,capul si corpul sunt bine proportionate, urechile sunt bine dezvoltate. Neuronii sunt in curs de dezvoltare. De asemenea, acestia fac conexiuni in creier, in special cele responsabile de senzatii, emotii, perceptii si de gandire. Aceasta inseamna ca fatul incepe sa invete si sa stocheze informatii chiar inainte de nastere! In aceasta saptamana copilul dezvolta o noua calitate el fiind capabil sa planga.
Organele de echilibru si orientare s-au dezvoltat, el stiind acum in ce directie este sus si jos. Se dezvolta si papilele gustative ale copilului, care incep sa faca diferenta intre un gust dulce si unul sarat sau amar. Auzul este aproape complet dezvoltat si copilul va poate auzi vocea!
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
Continut sponsorizat





Calendarul sarcinii Empty
MesajSubiect: Re: Calendarul sarcinii   Calendarul sarcinii Empty

Sus In jos
 
Calendarul sarcinii
Sus 
Pagina 1 din 2Mergi la pagina : 1, 2  Urmatorul
 Subiecte similare
-
» Clexane in timpul sarcinii

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Sertarelul cu copii :: Conceptia si sarcina-
Mergi direct la: