Sertarelul cu copii In viata de zi cu zi, alaturi de noi discutand despre copii si alte subiecte |
,,Un copil poate oricand sa-l invete pe un adult trei lucruri: cum sa fie multumit fara motiv, cum sa nu stea locului niciodata si cum sa ceara cu insistenta ceea ce-si doreste''. Paulo Coelho
|
| | Supe/ciorbe | |
| | Autor | Mesaj |
---|
galliciana membru avansat
Mesaje : 1489 Data de inscriere : 12/04/2010 Localizare : france
| Subiect: Supe/ciorbe Sam Sept 04, 2010 6:47 am | |
| Supa de rosii ca la ClujPrintre amintirile culinare dragi mie,se afla supa de rosii a bunicii mele materne. De mult doream sa o fac,dar m-am impiedicat mereu in pastele de casa care o insoteau. Asa ca am facut supa de rosii,in varianta cu galuste de gris sau de faina. Acum nu mai am nici o scuza. Gradina mi-a oferit rosii coapte,iar Lilly mi-a adus faina de grau dur. Supa asta se face simplu si nu necesita multe ingrediente -2 kg rosii coapte,spalate,taiate,acoperite cu apa,sarate,fierte bine cu 2-3 ramurele de telina,date prin sita si transformate in suc de rosii. Rezulta cam 2 l suc. - 1 l. apa - o ceapa - 2 linguri de faina - 1 lingura de zahar,daca sucul e prea acru.Eu nu am pus. - sare - piper sau ardei iute daca o vreti picanta - frunze de telina sau tarhon - paste de casa.Romburi. Am prajit ceapa taiata fin, in putin ulei. Am stins cu bulionul preparat din rosii proaspete.Am freacat 2 linguri rase de faina cu apa rece si am adugat in supa.Am pus si restul de apa si o legatura de frunze de telina,pe care le scot la final. Am sarat si am lasat sa dea un clocot. Pentru paste,am amestecat 1 ou cu 100 g faina si o lingurita de ulei. Am framantat un aluat elastic si destul de tare,pe care l-am intins cu facaletul. Ar fi trebuit sa citesc ziarul prin foaie.Inca nu am reusit. L-am infainat,impaturat si taiat fasii siapo romburi. cat de mici. Am fiert rombuletele in apa cu sare vreo 5 minute.Le-am strecurat si le-am pus in supa. Procedeul asta se practica pentru a nu tulbura supa. Supa mea nu e limpede fiind facuta cu faina,dar nu am vrut sa se ingroase prea tare. Am mai dat un clocot,am stins focul si le-am lasat sa se imprieteneasca cu mediul Sunt multumita de rezultat.Cand serviti puneti alaturi smantana .Dupa gust. Lia-povesti culinare | |
| | | galliciana membru avansat
Mesaje : 1489 Data de inscriere : 12/04/2010 Localizare : france
| Subiect: Re: Supe/ciorbe Sam Sept 04, 2010 7:01 am | |
| Ciorba de legume dreasa cu zer
Ingrediente: 2 morcovi, o rădăcină de pătrunjel, 1 ceapă, 1 roşie, 1 lingură vegeta, 2 linguri de orez, 500 ml zer acru, 2 ouă, 2 linguri ulei, piper, sare şi verdeaţă (pătrunjel, mărar).
Preparare: Se fierbe 1 l apă cu vegeta. Se curăţă şi se taie cubuleţe zarzavaturile şi ceapa. Într-o oală de 3 l, se călesc puţin legumele, în ulei. Se stinge cu apă fierbinte şi se continuă, încă 10 minute. Se adaugă orezul, spălat şi scurs, şi roşia decojită şi mărunţită. Se potriveşte de sare şi piper. Se bat ouăle cu zerul şi se adaugă în ciorbă. Se lasă oala pe foc circa 3 minute. La sfârşit, se presară verdeaţa tocată. | |
| | | galliciana membru avansat
Mesaje : 1489 Data de inscriere : 12/04/2010 Localizare : france
| Subiect: Re: Supe/ciorbe Sam Sept 04, 2010 4:53 pm | |
| Supa ungureasca de pui
Ingrediente:
4-5 pulpe de pui 3-4 morcovi 2-3 patrunjel radacina 1/2 gulie 1/2 telina 1 ceapa 1 rosie 2-3 frunze varza proaspata 1 caciulie usturoi nu prea mare 1 rosie boabe de piper fidea sau galuste de gris sare frunze de patrunjel verde
Mod de preparare:
Se curata zarzavatul , se spala bine si se taie in 4 morcovii , patrunjelul radacina si rosia . Gulia si telina se taie felii.Frunzele de varza se lasa intregi la fel ca si cateii de usturoi.Ceapa se lasa intreaga. Pulpele spalate ,se pun la fiert in apa cu sare, se spumuiesc apoi se adauga toate legumele si boabele de piper si se lasa sa fiarba supa la foc mic pina cand sunt fierte carnea si legumele. Cand supa este gata se scot pulpele si se prajesc, folosindu-se la felul doi. Fideaua sau galustele se fierb separat dupa metoda cunoscuta. La servire se pune in farfurie fidea sau galuste, legume, supa si deasupra se presara patrunjel verde tocat. Pofta mare !
| |
| | | galliciana membru avansat
Mesaje : 1489 Data de inscriere : 12/04/2010 Localizare : france
| Subiect: Re: Supe/ciorbe Dum Sept 12, 2010 4:26 pm | |
| Supa de ardei copti a Osmandei
Fel de mancare: Retete pentru o inima sanatoasa Ingrediente: 1 Ardei gras rosu, foarte mare (cam 400 de grame) (sau doi mai mici), taiat pe jumatate 1/2 Lingurita de ulei de masline 1 Ceapa de marime medie, tocata marunt 1 Ceasca de supa de pui 250 ml de suc de legume (sau de rosii, ca mai sus) 1 Ceasca de apa 1/2 Lingura de zahar 1/4 Ceasca de iaurt cu continut redus de grasime 1 Lingurita de arpagic proaspat, tocat marunt (sau patrunjel) Mod de preparare: Coace jumatatile de ardei cu partea taiata in jos pana cand incep sa plesneasca (daca nu ai grill, poti folosi o plita, asa cum face mama ta atunci cand prepara ardei copti); dupa ce s-au racit, curata coaja si toaca ardeii marunt.
Incinge uleiul intr-o tigaie mai mare si prajeste ardeii si ceapa la foc scazut pana cand ceapa s-a inmuiat. Adauga supa de pui, sucul de legume (sau de rosii) si apa. Lasa la foc pana incepe sa clocoteasca, apoi scade focul si lasa sa fiarba mocnit cam 20 de minute (pana cand ardeii s-au inmuiat).
Amesteca bine compozitia cu mixerul sau cu lingura pana cand s-a omogenizat si apoi pune-o la loc in tigaie. Amesteca zaharul si apoi continua sa amesteci pana cand s-a fiert bine de tot. Serveste supa cu putin iaurt turnat pe deasupra si ornata cu arpagic (sau patrunjel). | |
| | | Admin Admin
Mesaje : 279 Data de inscriere : 11/04/2010
| Subiect: Re: Supe/ciorbe Mier Sept 15, 2010 11:14 am | |
| Ciorba de pui a a grec
Ingrediente si cantitati:
1 pui (cca 1 kg); 1 ceapa; 2 morcovi; 1 radacina de patrunjel; 1 telina; 2 oua; 150 ml lapte gras; 1 lamaie mare; 4 linguri orez fiert; 100 g smantana; 2 l apa; 1 lingura leustean verde tocat; 1 lingura patrunjel verde tocat; sare; piper boabe.
Mod de preparare: 1. Carnea de pui se spala si se transeaza in bucati mici, apoi se pune la fiert in apa rece, cu sare; supa se spumeaza de 3-4 ori (timpul de fierbere este de 15-17 minute).
2. Ceapa, morcovii, patrunjelul si telina se curata, se spala, se taie in doua, pe lungime, si se pun in vasul in care fierbe puiul, impreuna cu piperul boabe. Se fierbe totul 30 de minute, la foc mediu.
3. Odata zarzavatul si carnea fierte, se strecoara lichidul. In alt vas, se bat ouale cu laptele si se toarna supa fierbinte.
4. Se adauga si orezul fiert, zeama de la o lamaie si bucatile de carne si se mai da totul in clocot 4-5 minute.
5. Ciorba se pune in farfurii, se adauga smantana si se presara cu leustean si patrunjel, tocate.
Sugestie:
In fiecare farfurie, se poate pune si cate o bucata din legumele fierte (morcov, telina, patrunjel). Daca legumele nu se consuma o data cu ciorba, se pot folosi pentru prepararea unei salate din legume, cum ar fi salata a la russe.
Timp de preparare:
35 de minute, plus timpul de fierbere. | |
| | | Admin Admin
Mesaje : 279 Data de inscriere : 11/04/2010
| Subiect: Re: Supe/ciorbe Mier Sept 15, 2010 11:45 am | |
| Bors de urzici
Reteta este din carnetelul bunicii, o garantie pentru gustul exceptional.
Ingrediente:
o poala de urzici (sau 15-20 de gramajoare) o legatura de ceapa verde o ceapa veche doi morcovi mici un pastarnac o telina mica doi catei de usturoi doi cartofi sau o canita de orez un litru de bors de putina leustean proaspat cateva linguri de ulei sare piper
Mod de preparare: 1.Taie marunt ceapa veche, morcovul, pastrnacul si telina si pune-le la calit intr-o oala, cu capac, cu ulei si un praf de sare. Lasa-le sa se inabuse bine. 2.Adauga ceapa verde taiata, cu tot cu frunze. Adauga doua-trei cani de apa, orezul sau cartofii taiati in bucati si lasa totul sa fiarba. 3.Spala bine urzicile, si taie-le sau rupele in bucati mari. Pune-le la calit cu putin ulei. Adauga usturoiul taiat marunt. Lasa urzicile cat lasa putin suc. Adauga sare, piper. 4.Cand legumele au fiert, rastoarna urzicile in oala. Lasa totul sa dea in fiert. 5.Adauga borsul coloctit in prealabil. Potriveste de sare. La final adauga leusteanul taiat fin. Sfat Eva: poti drege borsul cu un ou, batut ca pentru omleta, si cateva linguri de smantana. Pentru o culoare speciala, adauga si o legatura de loboda rosie .
| |
| | | Admin Admin
Mesaje : 279 Data de inscriere : 11/04/2010
| Subiect: Re: Supe/ciorbe Mier Sept 15, 2010 11:50 am | |
| Supa de salata verde
O supa usoara si plina de vitamine, care te va ajuta sa iti revii dupa mesele imbelsugate Ingrediente si cantitati:
1 cana ceapa verde, taiata fin 1 catel de usturoi, taiat fin 3 linguri unt nesarat 3/4 lingurita coriandru, tocat 3/4 lingurita sare 1/4 lingurita piper negru, macinat 3/4 cana cartofi, curatati de coaja si taiati cubulete 8 cani frunze de salata, rupte cu mana 3 cani apa
Mod de preparare:
1. Intr-o oala de dimensiuni mari, caleste, pe foc mic, ceapa si usturoiul, in 2 linguri cu unt. Amesteca pana cand verdeturile se inmoaie, respectiv 3-5 minute. 2. Adauga coriandrul, sarea si piperul si lasa totul pe foc inca un minut. 3. Adauga cubuletele de cartofi, frunzele de salata si apa si lasa supa sa dea in clocot. Lasa focul mai mic si acopera oala cu un capac. Supa trebuie sa stea la fiert pana cand cartofii devin moi, respectiv aproximativ 10 minute. 4. Toarna supa intr-un blender si paseaz-o bine, apoi transfera crema astfel obtinuta intr-o cratita. 5. Pune supa crema la fiert, apoi adauga untul ramas, precum si sarea si piperul, dupa gust.
Timp de preparare: 35 de minute. Se obtin 4 portii. | |
| | | Continut sponsorizat
| Subiect: Re: Supe/ciorbe | |
| |
| | | | Supe/ciorbe | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |
| |
|