Sertarelul cu copii
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Sertarelul cu copii

In viata de zi cu zi, alaturi de noi discutand despre copii si alte subiecte
 
AcasaAcasa  PortalPortal  Ultimele imaginiUltimele imagini  CăutareCăutare  ÎnregistrareÎnregistrare  ConectareConectare  

,,Un copil poate oricand sa-l invete pe un adult trei lucruri: cum sa fie multumit fara motiv, cum sa nu stea locului niciodata si cum sa ceara cu insistenta ceea ce-si doreste''. Paulo Coelho


 


 

 Bonele - o problema pentru noi si mogaldete

In jos 
2 participanți
AutorMesaj
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Bonele - o problema pentru noi si mogaldete Empty
MesajSubiect: Bonele - o problema pentru noi si mogaldete   Bonele - o problema pentru noi si mogaldete EmptyMier Apr 14, 2010 3:54 pm

Sa nu ne grabim in decizii. Cum alegem bona?
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Bonele - o problema pentru noi si mogaldete Empty
MesajSubiect: Re: Bonele - o problema pentru noi si mogaldete   Bonele - o problema pentru noi si mogaldete EmptyMier Apr 14, 2010 4:14 pm

Chiar daca am decis sa ne ocupam singuri de copilul nostru, timpul zboara si iata ca primii doi ani din viata lui s-au scurs si ne reintoarcem la serviciu. Suntem acum in situatia de a recurge la alta persoana, Bona, care sa ne ajute si sa preia din sarcinile consacrate copilului nostru. Alte ori, in unele familii nevoia de a avea o bona apara inca din primele luni de viata ale copilului. Cu ce calitati este necesar sa fie inzestrate bonele? Care sa fie criteriile dupa care sa ne ghidam, pentru a ne asigura ca va fi bine ingrijit si educat copilul nostru.

Iata o posibila lista dupa care sa ne ghideze in alegerea bonei:
• Starea de sanatate inclusiv a celei mintale dovedita de un certificat medical. Este practica oricarui angajator sa se asigure de integritatea starii de sanatate a angajatului. In situatia bonei sanatate ei este foarte importanta pentru ca garanteaza si starea sanatatii copilului. Un copil solicita si este nevoie de energie si rezistenta fizica si mintala pentru a-i face fata. Va dam exemplul urmator: s-a filmat o ora din activitatile fizice ale unui copil de doi-trei ani in interiorul casei si in parc, apoi un sportiv, in cadrul orelor de antrenament a fost pus sa refaca toate miscarile copilului. Sportivul a fost, realmente extenuat, dupa incheierea acestui program. Exemplul acesta este numai o fateta a acestei conditii pe care o bona trebuie sa o indeplineasca.
• Competenta profesionala – cunostinte si practici in dezvoltarea copilului care includ norme si deprinderi de igiena, nutitie si siguranta .
Sunt inca putine scoli de formare in meseria de bona, daca persoana pe care o angajati nu are o diploma care sa ateste competentele ei, recomandarile altor parinti/familii, unde a mai lucrat, sunt absolut necesare. In primii ani de viata se formeaza structurile de baza ale comportamentului si a personalitatii individului (mai ales primii 3 ani). Deprinderile de igiena corporala si a mediului se achizitioneaza in acest interval de timp. Cand se invata spalatul pe maini dupa ce ai fost la toaleta/olita sau dupa ce ai ajuns acasa, ca si inainte de a te aseza la masa, in acesti primi ani, esti ferit de multe contaminari si boli. Cand capeti, de mic copil, obisnuita de a nu cumpara produse alimentare din locuri insalubre si pregatite in conditii precare de igiena, este putin probabil ca vei accepta sa mananci fructe si legume nespalate in anii ce urmeaza. Aranjamentul din apartament prin inlaturarea din jurul spatiilor parcurse de copil a oricarei ocazii de accidentare ii va conferi siguranta si-l va feri de accidente. Ne referim la substantele toxice, obiecte care pot rani, aparate electrocasnice nesupravegheate cand functioneaza, prize electrice si instalatii electrice .Sigur ca aceste detalii sunt elemente care definesc cunostintele, practicile si atitudinile parintilor fata de copil, dar bona are un plus de responsabilitate, daca o socotim “o profesionista”. Bona care accepta si intelege trairile copilului, curiozitatea lui si are o atitudine de ghid a copilului pentru lumea din jur, este intr-adevar persoana indicata pentru acesta meserie.
• Maturitatea emotionala a unei persoane este o calitate importantanta si mai dificil de identificat la prima privire, dar care se degaja din conduita unei persoane relativ iute de observat daca esti atent.
Aceasta calitate consta si in capacitatea de a sustine relatiile privilegiate pe care le au numai parintii cu copilul lor si bona nu incerca sa se substituie acestora.
In aceeasta categorie mai cuprinde intelegerea corecta a persoanei a modului de manifestare a autoritatii prin impunerea credibilitatii tale in fata copilului fara sa se recurga la nici un act punitiv (pedeapsa).
Maturitatea emotinala este dovedita si atunci cand bona intelege sa nu se substituie parintilor in relatia lor privilegiata cu propriul lor copil, a responsabilitatii lor fata de copil. Mai este observabila si atunci cand accepta erorile copilului, rezistenta lui la unele reguli si nu le corecteaza prin recurgerea la pedepse care umilesc si ating stima de sine a copilului. Excludem pedeapsa corporala de orice fel.
• Competenta, la fel de importanta de a sti sa intocmeasca programului zilnic a copilului .
Programul zilnic induce coerenta, disciplina in planul mintal a copilului si satisface nevoia lui de siguranta si ii formeaza abilitatea de organizare a unui stil de viata sanatos.
Activitatile zilnice de “rutina” – aceste grupeaza toaleta, igiena corporala, pregatirea pentru masa si modul in care mananca, somnul si pregatirea pentru somn - desfasurate in general la aceeasi ora si in acelasi ritm, imbinate cu activitati in aer liber si alte activitati (joaca) care permit copilului sa cunoasca si sa invete ce este in jur. Toate acestea impreuna formeaza programul zilnic si modeleaza ritmul de viata al copilului .

Inchei printr-o ultima calitate pe care bona este absolut necesar sa o manifeste si fara de care toate celelalte enumerate sunt devalorizate, aceasta este capacitatea ei de a fi bucuroasa si fericita ca este impreuna cu un copil si sa participe cu umor la evenimentele cotidiene la care este partenera si nu "sef de copil". Daca nu ne dam automobilul pe mana oricui, cu atat mai mult, intelegem, ca nu ne lasam propiul copil in grija unei persoane incompetente.
Autor: Psiholog Carmen Anghelescu
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Bonele - o problema pentru noi si mogaldete Empty
MesajSubiect: Re: Bonele - o problema pentru noi si mogaldete   Bonele - o problema pentru noi si mogaldete EmptyDum Mai 02, 2010 6:59 pm

Cum ar trebui sa decurga un interviu pentru angajarea unei bone?
1. Experienta. Cauta-ti o bona care a mai avut copii in ingrijire - copilul tau nu trebuie sa fie prima ei experienta in domeniu.

* De ce ai ales sa lucrezi ca bona?
* De cit timp practici aceasta activitate?
* Ce virste au avut ceilalti copii pe care i-ai avut in ingrijire?
* Ai studii in domeniul educatiei si cresterii copilului?
* Stii sa acorzi ajutor medical in caz de urgenta? dar resurscitare cardio-vasculara?
* Ce vei face daca copilul meu se imbolnaveste sau sufera vreun accident?


2. Comportament. Asigura-te ca metodele de ingrijire ale bonei sint in acord cu ale tale. Intreaba fiecare persoana care vine la interviu de ce ii place aceasta activitate - trebuie sa te asiguri ca isi doreste sa fie bona pentru ca ii place, si pentru ca se descurca foarte bine facind acest lucru.

* Ce iti place mai mult ca bona?
* La ce altceva te mai pricepi?
* Care iti sint principiile despre cresterea unui copil?
* Cum disciplinezi un copil?
* Ai lovit vreodata un copil?
* Cum linistesti un copil?
* Ce va face copilul meu pe parcursul unei zile?


3. Logistica. Intereseaza-te daca bona poate incepe sa lucreze din momentul in care vei avea nevoie de ea. Planifica din timp alegerea unei bone, astfel incit din momentul in care ea este angajata sa te simti comfortabil(a), si sigur(a) ca ai ales pe cineva de care iti place.

* De ce iti cauti un nou serviciu?
* Poti sa-mi enumeri citeva reguli pe care le-ai urmat in alte familii, si care crezi ca au functionat bine?
* Cu ce reguli nu te poti impaca?
* Cum ai descrie tu familia / angajatorul ideal?
* Te deranjeaza ceva legat de parinti / copii?
* Esti dispusa sa faci mici treburi cit timp doarme copilul? Care ar fi acestea?
* Cind poti incepe sa lucrezi?
* Vei putea fi disponibila sa lucrezi in unele seri sau la sfirsit de saptamina?


4. Alte aspecte. Cit se afla in casa ta, fiecare candidat trebuie sa aiba sansa sa petreca putin timp cu copilul tau. Observatiile ce le vei face vor conta foarte mult atunci cind ei decizia pe cine vei angaja. Poate te va ajuta sa-ti pui urmatoarele intrebari:

* Pare sa se simta bine in prezenta copilului?
* Cum a interactionat copilul cu ea?
* A fost draguta, amabila, imbracata curat si ingrijita?
* Cit vei fi la lucru, te vei simti comfortabil stiind ca ti-ai lasat copilul cu ea?
* Are nevoie de timp in plus sa calatoreasca in timpul anului (ex. sa-si viziteze familia aflata la distanta)?


5. Salariu. In general bonele sint platite pe luna, saptamina, sau pe numarul de ore. In Statele Unite salariul acestora este cuprins intre 300$ si 700$ pe saptamina, sau 7$/ora, este in functie de zona unde locuiesti, de cite ore munceste, sau de numarul copiilor aflati in ingrijire, etc.

* Cam ce salariu iti doresti?


6. Referinte. Intreaba fiecare bona care te intereseaza daca are referinte. Suna pe cei care i-au dat aceste referinte. Pune citeva intrebari si ia-ti notite.

* De ce nu mai lucreaza pentru dumneavoastra?
* Ati angaja-o din nou? Daca DA sau NU, de ce ati face-o?


Cum iti poti asigura o relatie buna cu bona?

* Scrie un contract si conditiile de angajare.
* Explica-i cum doresti sa fie ingrijit copilului tau.
* Explica-i care sint regulile casei; verifica din cind in cind daca sint urmate.
* Stabiliti ca in fiecare zi sa primesti un raport verbal, sau in scris despre cum a decurs ziua copilului tau.
* Asigura-te ca ai o solutie in cazul in care bona este bolnava sau in vacanta, si informeaz-o asupra acestui lucru.
* Discutati din timp ce anume deranjeaza, atit in cazul tau cit si al ei.
* Daca esti multumit(a) de prestatia bonei, repeta-i frecvent acest lucru.


Semne care arata ca lucrurile sint in ordine cu bona:

* Copilul este fericit cind o vede.
* Copilul povesteste despre lucrurile pe care le face cu ea.
* Bona stie sa rezolve bine problemele si te consulta pentru a-i oferi copilului cea mai buna ingrijire.
* Vine la timp si este demna de incredere.
* Iti povesteste zilnic despre activitatea copilului.
* Copilul iti arata ce a desenat, sau ce cintec sau poezie a invatat, sau chiar ca stie cuvinte noi din limba vorbita de bona (ma refer la cele de alta nationalitate).
* Copilul este curat, camera lui in ordine. Accidentele sint rare si bona iti spune despre ele inainte ca tu sa intrebi.


Semne care arata ca lucrurile nu sint in ordine cu bona:

* Copilul nu este fericit cind o vede, sau devine agitat si nervos.
* Copilul sufera o gramada de "accidente" ce ar fi putut fi evitate.
* Instructiunile si regulile tale nu sint indeplinite.
* Intirzie, sau suna mereu ca este bolnava.
* Copilul este murdar si neingrijit.
* Telefonul suna mereu ocupat cind incerci sa suni acasa.
* Copilul pare sa fii uitat de regulile casei.
* Copilul a inceput sa injure, sau sa foloseasca cuvinte nepotrivite virstei lui.
* Povestirile ei par sa nu aiba "cap si coada".


Copilul meu o va iubi mai mult pe bona decit pe mine?
Parintii de multe ori isi fac griji ca bebelusul sau copilul lor vor fi mai atasati de bona decit de ei. Nu va faceti astfel de griji! Nimic si nimeni nu poate inlocui dragostea parinteasca, iar o legatura afectiva si sanatoasa intre bona si copil nu va face decit sa aduca echilibru si fericire in mijlocul unei familii.

Sursa: Understanding Children, R..S. Wurman
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
azumica

azumica


Mesaje : 213
Data de inscriere : 10/06/2010
Varsta : 28

Bonele - o problema pentru noi si mogaldete Empty
MesajSubiect: Re: Bonele - o problema pentru noi si mogaldete   Bonele - o problema pentru noi si mogaldete EmptyJoi Iun 10, 2010 8:23 pm

mama nu m-a lasat cu bona. Cand erau ocupati si trebuia sa plece si sora mea mai mare, stateam cu o femeie pe care am iubit-o foarte mult. Nu era bona, mai mult o a3-a bunica pt ca m-a crescut si m-a educat de cand m-am nascut Surprised
Sus In jos
Continut sponsorizat





Bonele - o problema pentru noi si mogaldete Empty
MesajSubiect: Re: Bonele - o problema pentru noi si mogaldete   Bonele - o problema pentru noi si mogaldete Empty

Sus In jos
 
Bonele - o problema pentru noi si mogaldete
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Dansez pentru tine!
» Lucrusoare pentru copii
» Discutii zilnice de tot felul - 5
» Sfaturi pentru viitoarea mamica
» Pentru toata lumea,incepatori si experimentati

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Sertarelul cu copii :: Copiii-bucuria suprema in fiecare zi-
Mergi direct la: