"1. Carnea tocata trebuie sa fie grasa/ slaba? Eu voi folosi vita, normal. Dar sa stiu cum cer carnea tocata la macelarie.
2. Cum faci sosul in care vor fierbe sarmalele? Trebuie acoperite complet?
3. Daca folosesti varza noua, trebuie oparite frunzele inainte de umplere?
Mersi in avans. Daca nu-mi ies, trebuie sa vii la mine in Ist. Nu poti sa ma lasi sa poftesc, nu-i asa? "
EU LE FAC ASA!!!!!!
depinde de cantitatea de carne, cam la 7-800gr, 3-4 cepe mari, cat marul, le tai marunt de tot.
Se incinge tigaia, uleiul, apoi se prajeste ceapa. Intotdeauna ceapa o inabus cu o cana de apa!!!
la Orice! astfel,ceapa fierbe mai bine.
Orezul, dupa plac, si fel, se inmoaie cam 10 min in apa, si dupa ce ceapa este calita se adauga in tigaie, punand inca putina apa, sa se umfle putin! putin!.
Le lasa la racit.
Carnea pt sarmale trebuie cam intotdeauna sa aiba putina grasime in ea, in afara de faptul ca exista uleiul in care ai prajit ceapa. Altfel sarmalele ies prea uscate si nu sunt bune deloc apoi.
Cand s-a racit ceapa cu orezul se amesteca cu carnea de vita-sau de care vrei,se pune sare -piper, dupa gust!
eu mai pun in amestec cimbru macinat. nu prea mult, sa nu le strice gustul.
Sau........daca faci din vita, at merge, ma gandesc si putina grasime, de supica, eventual, pusa alaturi de ele.
eu nu prea fac vita, pt ca aici este fffffffffffffffff tare, si fierbi la ea o zi intreaga!nu numai!
alaturi de sarmale merg puse si bucati intregi de carnita, sau afumaturi.... dupa gust......
sos??? nici un sos in mod special!!!!!!!
2-3 linguri de bulion de rosii sau pasta de rosii-diluate in apa, depinde de gusturi, si o lingura de bors, sau lamaie, daca vrei mai acrisoare:
la varza noua, NEAPARAT oparita!!!!
pui apa la fiert, cu sare , scobesti cototrul verzei ca pt pus in butoi.
cand da apa in clocot pui varza, o lasi la foc mai potrivit cam 15-20 min, cu cotorul in jos, apoi vreo 10 min cu cealalta parte, care e mai frageda.
eu am scos-o in strecuratoare, si, intrucat nu imi place sa umblu cu lucruri fierbinti, am clatit-o cu apa calie, am mai "desfrunzat-o"- am verificat frunzele - ce a ramas si nu a fost fiert, inapoi in cratita, la fiert!!
si tot asa, pana crezi ca poti lucra cu ele linistita, cu drag.
Nu le-am spalat cu apa prea rece sa nu se intareasca varza!
dar, nu uita, varza, teoretic treb numai oparita, ca apoi sa se fiarba bine odata cu orezul si carnea- ca, daca varza e prea fiarta - atunci e mai nasol.
de la frunzele fierte,mai micute, scot nervura paralel cu frunza-
frunzele mai mari le tai in 2, inlaturand nervura din taietura!! Deci vor fi 2 sarmalute mai mici, decat una maaaaaaaaaaaaaare!
noua ne plac de oricare- mici, mari, mitittele,in fct de frunza! bune sa fie!
In oala asez la fundul oalei - un strat de varza sau frunze ramase, apoi un rand sarmale, carnita, ce am, si printre ele
FOI DE DAFIN,1-3 fr. la o oala de 3 l, si cate o crenguta micuta de cimbru!
La fiert, eu de regula am oalele folosite zilnic fara capac!
Farfuria face un fel de vid, si at e ok!
si atunci pun o farfurie peste ele, pt ca fierb si se umfla uniform!.
maica-mea innebuneste cand vede farfuria.....
dar mie imi place cum fierb sarmalele.....
Apa, pun cam 3/4 din oala, daca nu, mai completez.
se lasa la fiert la foc mic!
E mai greu pana faci odata, ca apoi, merg una-doua!
Se pot face cu ciuperci, legume, cu ce vrei tu!
Se pot servi cu smantana, sau, la tine, iaurt, dar atunci treb carne mai grasuta!
sper ca m-am facut inteleasa, daca ai dubii, oricand!
Daca nu ies, voi veni sa iti fac eu!
Hai, ca m-am intins cat o placinta!...............Spor la lucru!