Sertarelul cu copii
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Sertarelul cu copii

In viata de zi cu zi, alaturi de noi discutand despre copii si alte subiecte
 
AcasaAcasa  PortalPortal  Ultimele imaginiUltimele imagini  CăutareCăutare  ÎnregistrareÎnregistrare  ConectareConectare  

,,Un copil poate oricand sa-l invete pe un adult trei lucruri: cum sa fie multumit fara motiv, cum sa nu stea locului niciodata si cum sa ceara cu insistenta ceea ce-si doreste''. Paulo Coelho


 


 

 Fiv /inseminare cu ovule donate-mit si realitate

In jos 
AutorMesaj
Admin
Admin
Admin



Mesaje : 279
Data de inscriere : 11/04/2010

Fiv /inseminare cu ovule donate-mit si realitate Empty
MesajSubiect: Fiv /inseminare cu ovule donate-mit si realitate   Fiv /inseminare cu ovule donate-mit si realitate EmptyDum Oct 31, 2010 9:24 pm

Infertilitatea, alaturi de stres, SIDA, cancer si alte boli, face parte dintre suferintele lumii moderne. Reproducerea asistata vine in ajutorul cuplurilor nefertile, implinindu-le visul de a fi parinti.
In Romania, aproximativ 30% dintre cupluri nu pot sa aiba copii pe cale naturala, iar procentul tinde sa creasca de la an la an.
Majoritatea cuplurilor apeleaza la fertilizarea in vitro, care este metoda cea mai des folosita, insa in afara de aceasta, exista si altele, care, in curand, se vor bucura de un statut legal si in Romania.
Afla care sunt acestea si cum poti beneficia de ele.
Ce poate face un cuplu care isi doreste copii mai mult decat orice pe lume si, din diverse cauze, nu reuseste sa-i aiba prin metode naturale?
Am pus aceasta intrebare unui astfel de cuplu si ei ne-au impartasit experien-tele prin care au trecut.

Elena si Mihai S.- printre primele cupluri din tara care au apelat la o mama-purtatoare
Elena S. are 35 de ani, iar Mihai 40. Sunt casatoriti de 15 ani si nu reusesc sa aiba un copil. Adriana a suferit de-a lungul timpului diverse interventii chirurgicale care s-au soldat cu esecuri.
Vazand ca nu mai pot avea un copil prin metode naturale, le-a venit ideea sa apeleze la o tehnica de reproducere umana asistata. "Ni s-a parut firesc sa ne adresam unei clinici specializate si am preferat aceasta cale adoptiei.
Noi dorim sa ne regasim atat fizic, cat mai ales intelectual intr-un copil. Iar adoptia ridica o serie de probleme de ordin legal", spune Adriana. Inainte sa treaca la treaba, s-au documentat din carti si de pe Interet si in toamna lui 2002 au incercat prima fertilizare in vitro.
Nereusind, au optat pentru solutia unei mame-purtatoare. Din nefericire, au urmat alte doua esecuri. "Cred ca tratamentul primului medic nu a fost cel potrivit problemei specifice a cuplului nostru, ci mai degraba a fost un tratament standard.
In plus, a ignorat complet efectele secundare ale tratamentului, inclusiv cele pe termen lung." Nemultumita, Elena a schimbat medicul.
Cel de-al doilea doctor s-a dovedit un profesionist, i-a ascultat intrebarile si a lamurit-o asupra procedurii in sine. In familie, Elena si Mihai s-au bucurat de sprijinul total si neconditionat al rudelor apropiate. "Parintii, socrii ne-au fost aproape. Pe parcursul primei incercari, nu am spus nimic prietenilor si cunostintelor.
Marea problema a aparut insa cand a trebuit sa gasim o mama-purtatoare. Am fost tare dezamagiti cand am vazut ca persoane din familie, care ar fi putut sa ne ajute, au ales sa nu o faca. Am fost nevoiti sa luam legatura cu exteriorul; am vorbit cu multe femei, unele casatorite, altele nu. Desi initial o parte dintre ele au acceptat, ulterior si-au retras ofertele, motivand refuzul parintilor lor! Cautarile, dezamagirile si esecurile succesive ne-au intarit insa in demersul nostru. Ne-am maturizat emotional. In final, dupa sase luni de cautari am reusit sa gasim o mama-purtatoare."
Ce solutii exista
Adoptia, la care le-a zburat gandul si celor doi, ar fi fost o solutie, dar ei nu s-ar fi regasit in acest copil. A creste un copil "strain" din punct de vedere genetic si a da piept cu tot ceea ce implica emotional, social si medical adoptarea unui copil nu sunt lucruri simple. In plus, alegerea copilului este de multe ori dificila, avand in vedere ca parintii isi doresc intotdeauna un copil "frumos, destept si sanatos".
Din pacate, aceste calitati nu pot fi garantate atat timp cat nu se cunosc detalii despre parintii biologici.
In cazul in care copilul are aceeasi zestre genetica cu a parintilor sau cel putin cu a unuia, dezideratele mentionate ar deveni factori de la sine intelesi.
Iar daca nu ar fi asa, oricum, "fiecare cioara isi lauda puiul". Ramane apelarea la una dintre tehnicile de reproducere asistata (pe scurt, ART), asa-zise metode hi-tech, solutie pentru care a optat si cuplul nostru. Acestea sunt inseminarea artificiala, fertilizarea in vitro si transferul de embrioni.
Impartasind si altora povestea lor, cei doi au incercat "sa constientizeze publicul larg ca problemele legate de nereusita aducerii pe lume a unui copil afecteaza tot mai multe cupluri tinere si, astfel, fiecare dintre noi ar putea fi confruntat la un moment dat, fie direct, fie indirect, cu problema infertilitatii".
In plus, mentalitatile privind familia si relatiile interpersonale trebuie sa se schimbe radical, iar deschiderea spre procedurile de reproducere asistata sa fie mai mare. Cu ajutorul celui de-al doilea doctor, Elena si Mihai au reinceput procedurile de fertilizare in vitro cu o mama-purtatoare.
Romancele doneaza ovule la jumatate de pret
Romancele isi doneaza ovulele englezoaicelor sterile, in schimbul unor sume consistente, de cel putin 3.000 de lire sterline. Conform unor articole recente din presa britanica, mai multe clinici din Anglia ofera posibilitatea femeilor sterile de a folosi donatori straini, prin colaborare cu unele spitale din Romania.
S-a ajuns la acest lucru deoarece in clinicile din Londra exista liste de asteptare interminabile, femeile asteptand o donatoare de ovule chiar si cate opt ani. De precizat ca, in Marea Britanie, femeile donatoare nu sunt platite.
Inseminarea unei mame-surogat cu sperma partenerului
Daca organele sexuale ale femeii nu secreta ovule si ea nici nu poate sa tina o sarcina, exista solutia cautarii unei mame-surogat. Aceasta va accepta sa fie inseminata artificial cu sperma barbatului din cuplul nefertil. Riscurile sunt asemanatoare cu cele ale oricarei sarcini normale.
Transferul de embrioni la o mama-purtatoare se aplica daca femeia care da ovulele nu are uter sau o sarcina ii pune viata in pericol. Dupa recoltarea ovulelor, de la femeia din cuplu, se procedeaza la fel ca la FIV. Mama-purtatoare va prelua embrionii cuplului nefertil.
Aceasta procedura este mai dificila, intrucat necesita sincronizarea perfecta a ciclului mamei biologice cu cel al purtatoarei. Exista si in acest caz riscul unei sarcini multiple, dar eventuala problema se poate rezolva de comun acord cu medicii.
In rest, sarcina obtinuta pentru cuplul nefertil se desfasoara ca oricare alta, iar consecintele sunt aceleasi: luarea in greutate, posibilitatea aparitiei unei anemii, schimbarea echilibrului hormonal etc.

Opinia medicului
Dr. Denisa Protopopescu, medic primar obstetrica ginecologie, supraspecializare in reproducere asistata, doctor in stiinte medicale

Fertilizarea in vitro
"Impreuna cu prof. Ancar, am infiintat in 1997, la Medsana, Clinica de Fertilitate", spune dr. Protopopescu. Tehnica se aplica femeilor cu trompele astupate. Dr. Protopopescu despre tehnica FIV: "Pacienta e stimulata cu medicatie hormonala pentru a obtine mai multe ovule in luna respectiva. Se monitorizeaza ecografic si hormonal si apoi, sub ecran ecografic, se recolteaza ovulele cu sonda transvaginala.

Ovocitele se pun cu sperma sotului in vase speciale, cu medii speciale de cultura. Embrionii se transfera in uterul pacientei la doua-trei zile dupa colectare. Transferul se face cu catetere speciale, fara anestezie". Pacienta vede pe monitorul ecografului cate ovule i se recolteaza si cati embrioni ii sunt transferati. Totul se face la vedere, pentru a exclude orice suspiciune de folosire a ovulelor in alte scopuri.

Riscuri pentru mama La colectarea de ovule, foarte rar poate aparea sangerarea. La pacientele cu ovare micropolichistice, supuse stimularii ovariene, pot sa creasca in numar mare chisturile si foliculii. Mai apare si riscul de sarcina multipla; pentru a-l preveni, nu se implanteaza mai mult de trei embrioni.

Sansele de succes sunt de 25-30%.
Riscuri pentru fat Se aleg embrioni de calitate si se transfera un numar de comun acord cu pacientii. Riscul de aparitie a malformatiilor fetale e acelasi cu cel de la sarcinile spontane.

Inseminarea intrauterina (IUI)
Se aplica pacientei care are trompe permeabile, dar prezinta anovulatie. Sperma sotului e acceptabila calitativ, dar are o dinamica scazuta. De aceea, sperma se prepara in medii speciale si se introduce direct in uterul partenerei. Asa se intrunesc toate conditiile ca fecundarea sa aiba loc.

Injectia intracitoplasmica de sperma (ICSI)
Cand sperma partenerului nu are motilitate buna sau contine putini spermatozoizi, se ia cate un spermatozoid si se injecteaza direct in citoplasma oului, fortandu-se fecundarea.

Crioprezervarea de sperma si de embrioni
Cuplul poate decide ca acestia sa fie congelati in azot lichid, la -196grd.C. In cazul unei fertilizari in vitro nereusite, exista material pentru o noua inseminare; totodata, el isi poate face un mic "depozit inghetat" de sperma.

Inseminarea cu ovule provenite de la donori
Daca femeia se afla la menopauza, dar e pregatita hormonal sa tina o sarcina, se poate recurge la o donatoare de ovule. Donarea de ovule presupune, ca si in cazul FIV, stimularea ovariana. Tratamentul nu este dureros si dureaza 10-12 zile. Apoi, prin punctie, se recolteaza ovulele de la donoare si se fertilizeaza in vitro cu sperma partenerului din cuplul steril. Embrionul rezultat se implanteaza in uterul partenerei. Pentru o persoana tanara si sanatoasa nu exista urmari grave ale unui singur tratament de stimulare ovariana. In general, pot aparea aceleasi riscuri ca si la FIV.

Inseminare cu sperma de la donatori
Daca barbatul nu are sperma deloc si nici la biopsia testiculara nu se gasesc spermatozoizi, la cererea si cu acceptul cuplului, se poate recurge la sperma de la donator.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca un cuplu

•Ambii parteneri sa fie in viata; inseminarea artificiala a femeii cu sperma sotului decedat este interzisa (presa occidentala a relevat existenta unor astfel de cazuri si a pus in discutie cat de etica este incercarea unor femei de a ramane insarcinate folosind materialul genetic al sotului mort).
•Sa aiba varsta biologica necesara pentru a procrea.
•Sa indeplineasca criteriile medicale privind starea de sanatate fizica si mintala.
•Sa fie casatoriti sau in masura sa probeze o viata comuna de cel putin doi ani (deci, pot beneficia de ART si cuplurile stabile care nu au legalizat relatia lor).
•Sa consimta, in prealabil, la transferul de embrioni sau la inseminarea artificiala.
.O problema de mentalitate

Daca fertilizarea in vitro e considerata o procedura fireasca de catre familia cuplului nefertil, nu acelasi lucru se poate spune despre obtinerea unui copil cu ajutorul unei mame-surogat sau purtatoare.

Pornind de la experienta proprie, Elena pledeaza pentru schimbarea mentalitatilor la nivelul familiei si al societatii fata de reproducerea asistata cel putin in cateva puncte esentiale.

•Cuplul care recurge la reproducerea umana asistata nu trebuie privit de catre parinti, socri, familie sau prieteni ca avand o infirmitate.
•Infertilitatea sa fie tratata la fel ca orice alta afectiune - cu naturalete si simt de responsabilitate.
•In cuplu, partenerul responsabil din punct de vedere medical pentru infertilitate nu trebuie privit de catre celalalt ca fiindu-i inferior. Reusita e a cuplului, la fel si esecul.
•Uneori, tratamentele si fertilizarea in vitro clasica nu reusesc sa rezolve problema, fiind necesara o a treia persoana din afara cuplului, care fie doneaza ovule, fie este purtatoarea sarcinii care rezulta. Prezenta acestei a treia persoane in procedurile de reproducere umana asistata se face prin bunavointa acestei terte persoane.
•In multe cazuri, aceasta a treia persoana se confrunta cu rezistenta sau chiar refuzul propriei ei familii de a consimti la donarea de material genetic. Avem de-a face cu o problema la nivelul generatiei care nu poate intelege ca a aduce pe lume copilul altei perechi nu e nici imoral, nici ilegal si nici daunator sanatatii fiicei sau nurorii lor. Ei ar trebui sa realizeze ca un cuplu nefertil depinde de bunavointa fiului, ginerelui sau a fiicei/nurorii lor.
Psihologul poate fi de ajutor

Atat cuplul, cat si mamele-surogat sau mamele-purtatoare au neaparat nevoie de consiliere psihologica. Psihologul Carmen Demi spune ca in aceste cazuri, pentru a evita alte suferinte, e bine ca, inainte sau la scurt timp dupa luarea unei hotarari, cuplul sa fie consiliat psihoterapeutic: "Doar astfel ei pot sa inteleaga pe de o parte, propriile lor trairi (de multe ori stari de conflicte interioare, generate de autoinvinovatire sau de modele culturale deformante), iar pe de alta parte, consecintele morale, psihice ale demersului lor.

Din practica, s-a constatat ca accepta mai usor situatia si traiesc asteptarea ca pe o situatie relativ normala acele cupluri informate, sustinute si consiliate de catre specialisti pe intreaga durata a procesului. De asemenea, ele reusesc sa dezvolte relatii normale, bazate chiar pe afectiune, fata de mamele-purtatoare sau mamele-surogat, mai ales in cazul in care sunt rude, membri ai familiei".

Pe de alta parte, femeia care isi asuma rolul de mama-purtatoare sau mama-surogat are, de asemenea, nevoie de sprijin psihologic pentru a traversa si finaliza perioada de sarcina. Cu cat femeia cunoaste mai bine procesul prin care trece si finalitatea lui, cu cat este mai motivata personal, cu atat parcurge mai bine demersul.

E natural ca pe parcursul sarcinii femeia sa traiasca sentimente puternice fata de copilul care urmeaza sa apara, sa se declanseze mecanisme psihice interne de care femeia nu era constienta in momentele anterioare sarcinii. Si-n aceste cazuri e nevoie de consiliere psihologica.

Apoi, intre mama-biologica si mama-purtatoare pot sa apara sentimente contradictorii, uneori stari conflictuale; de obicei, aceste trairi sunt dominate de dorinta puternica de a se naste copilul".

Ce acte se intocmesc intre parintii biologici si mama-surogat

Cu totii am vazut cel putin un film american in care, dupa nastere, mama-purtatoare sau mama-surogat nu mai voia sa dea copilul parintilor biologici, motivand atasamentul fata de mica fiinta care s-a dezvoltat in pantecele ei. Tocmai pentru a preveni astfel de situatii, viitoarea lege prevede mai multe masuri de siguranta.

Mihaela Dragan, avocata la S.C.P.A. "Dragan si Asociatii", explica ce acte se vor intocmi inainte de inceperea procedurilor de reproducere umana asistata medical, intre cuplul asistat si mama-purtatoare sau mama-surogat, daca aceasta este necasatorita, acte autentificate la un Birou Notarial Public.

•Consimtamantul mamei-purtatoare sau al mamei-surogat de a ajuta cuplul reproductiv pentru a avea unul sau mai multi copii, prin participarea sa in procesul de fertilizare in vitro, sarcina si nastere.
•Declaratia mamei-purtatoare sau mamei-surogat privind cedarea drepturilor parentale cuplului asistat si acordul de incredintare a copilului, dupa nastere, cuplului.
•Consimtamantul mamei-purtatoare sau mamei-surogat privind neconsemnarea datelor sale de identitate in certificatul de nastere a copilului, in actele civile si in nici un alt inscris oficial privind maternitatea copilului.
•Consimtamantul mamei-purtatoare sau mamei-surogat in caz de avort in primele trei luni de sarcina, la cererea cuplului asistat reproductiv si doar la indicatie medicala.
•Consimtamantul sotului mamei-purtatoare sau mamei-surogat, daca e casatorita, privind procedura de fertilizare in vitro, pastrarea sarcinii rezultate prin fertilizarea in vitro cu material genetic provenit de la terte parti, avort selectiv la cererea cuplului beneficiar si cedarea oricaror drepturi si obligatii parentale asupra copilului, inclusiv inscrierea sa in certificatul de nastere a copilului si acordul de incredintare a copilului, la nastere, cuplului asistat.
•Consimtamantul cuplului asistat reproductiv de a-i fi incredintat copilul imediat dupa nastere, indiferent de starea lui de sanatate.
•Contractul in care sa se specifice interdictia mamei-purtatoare sau surogat de a avorta sarcina in lipsa unei indicatii medicale si fara acordul cuplului asistat, obligatiile medicale (tratament, dispensarizare periodica), regimul de viata al mamei-purtatoare sau surogat in vederea unei bune evolutii a sarcinii si dezvoltarii fatului, precum si obligatiile cuplului asistat de a plati cheltuielile legate de sarcina, mamei-purtatoare sau surogat.
.Toate actele mentionate anterior vor fi prezentate spre avizare Directiei Teritoriale de Protectie a Copilului. Avizul va fi eliberat inainte de nastere si va sta la baza intocmirii certificatului de nastere a copilului astfel conceput.

Reproducerea umana asistata medical prin inseminare artificiala sau fertilizare in vitro creeaza drepturi si obligatii pentru mama copilului, partenerul mamei, medicul implicat si donatorul de gameti, inainte si dupa actul medical de procreatie.

Este obligatoriu consimtamantul scris al partenerilor, in vederea informarii cat mai exacte a cuplului, in scopul verificarii motivatiei partenerilor la procreatia artificiala si stabilirii unui termen de gandire, care sa permita cuplului sa confirme ori sa-si retraga consimtamantul in prezenta unui reprezentant legal, notar sau judecator.
Consimtamantul poate fi revocat in scris de catre unul dintre parteneri in fata medicului care practica operatiile de procreatie artificiala.

MINIghid pentru cei care opteaza pentru reproducerea asistata

Din experienta ei, Elena le recomanda cuplurilor care vor sa apeleze la tehnici de reproducere asistata sa se informeze asupra chestiunilor de specialitate, cat si asupra echipei de medici cu care vor colabora. O buna documentare asupra acestei probleme poate ajuta cuplul sa inteleaga mai bine demersul pe care-l va face.

Toate procedurile de reproducere umana asistata presupun tratamente cu preparate farmaceutice care au diverse efecte secundare asupra pacientei, unele efecte mentinandu-se pe termen mai lung. Procedurile repetate duc la modificari hormonale, ale caror consecinte in organism pot fi dintre cele mai diverse (de exemplu, migrene).

Pe toata durata tratamentului, partenerii sa fie extrem de vigilenti cu indicatiile care li se dau de catre medic si sa pastreze toata documentatia care se refera la caz. Trebuie sa ceara lamuriri daca au indoieli cu privire la tratament.

In caz de esec, sa ceara medicului explicatii si lamuriri care ii vor ajuta in viitoarea lor incercare.

http://en.wikipedia.org/wiki/Egg_donation

http://www.advancedfertility.com/eggdonor.htm
http://www.fertility-docs.com/egg_donors.phtml
http://www.ginemed.es/en_donante_ovulo.php
http://www.avaclinic.com/index.php?96
http://www.treatmentabroad.com/infertility-treatment-abroad/egg-donation-clinics/
http://www.visitandcare.com/infertility-treatment-abroad/guides/treatment/ivf-with-egg-donation/in-cyprus
http://www.health-tourism.com/egg-donation/poland/
Sus In jos
https://sertarelulcucopii.forumdediscussions.com
 
Fiv /inseminare cu ovule donate-mit si realitate
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Sertarelul cu copii :: Conceptia si sarcina-
Mergi direct la: